Örvény-túra a Szemlő-hegyi-barlangban

Szemlő-hegyi-barlang
2018
09
március
Helyszín: Budapest
Besorolás: Közepes túra

Kalandos felfedező út a márciusi "Barlangoljunk!" programsorozat részeként a barlang ritkán látogatható szakaszán!

A hétköznapi barlangtúrák útvonaláról letérve, az Óriás-folyosó után egy olyan járatban folytatódik utunk, amelyet ma főként a kutatók használnak. A felszín felé tartó Örvény-folyosó érdekessége, hogy hengeralakját valószínűleg a feltörő termálvíz örvénylő mozgásának köszönheti – ennek nyomai, helyenként különleges oldásformái a mai napig gyönyörűen látszódnak. Az 50 m hosszú, 150 lépcsőfokos folyosó végén, egy titkos ajtón, egy játszótér közelében bukkanunk a felszínre. Itt a gyerekek egy csőcsúszdában élhetik át, hogyan közlekedtek egykor a barlang kutatói az Örvény-folyosón át a barlang belseje felé.

A lépcsőfokok helyenként térdmagasságúak, ezért a programot kisiskolás kortól ajánljuk.

Előzetes bejelentkezés szükséges!

Helyszín:

Budapest

Túra hossza, időtartama:

500 m, 1 óra

Találkozó:

10:00 és 15:00, Szemlő-hegyi-barlang (Budapest II., Pusztaszeri út 35., GPS: 47.52769, 19.02424)

Részvételi díj:

980 Ft/fő, kedv./családi: 770 Ft/fő

E-mail:

szemlohegy@dinpi.hu

Telefon:

+36 1 325 6001

Szemlő-hegyi-barlang

A Szemlő-hegyi-barlangot előszeretettel látogatják iskolai, óvodai csoportok, családok és turisták egyaránt. Nem csoda, hiszen igazi mesevilág várja itt őket. Mostantól azonban egy uniós pályázat fejlesztéseinek köszönhetően még több élményben lehet részük vendégeinknek. Ezért érdemes több időt szánni a látogatásra, hogy a barlangtúra előtt vagy után a vetítőterem filmjeinek megtekintésére, az interaktív kiállítás bebarangolására is jusson idő. A barlang feletti parkban ezután jóleshet a játék, kikapcsolódás a napsütésben, aki pedig végigjárja az új tanösvényt, az a főváros építőköveiről, a környék kőzeteiről is sok érdekeset megtudhat.

Tovább

Szemlő-hegyi-barlang felszíni védőövezete TT

1930 őszén kőfejtés közben bukkantak rá a Szemlő-hegyi-barlangra. A felfedezők Kessler Hubert, Futó András és Sebős Károly, egy meredek kürtőn lejutva közelítették meg a járatokat. A barlang ma ismert hossza 2,2 km.

Tovább
További kapcsolódó helyek megjelenítése További kapcsolódó helyek elrejtése
Mint minden weboldal, a dunaipoly.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. További tudnivalókat a cookie-król adatvédelmi tájékoztatónkban talál.