Mezítláb a Felső-Tápióban

Mezítláb a Felső-Tápióban (Fotó: Németh András)
2019
29
június
Helyszín: Nagykáta
Besorolás: Közepes túra

Hódrágta fák, szitakötők tánca, sekély, akár kilométeren keresztül gázolható szakaszok. Résztvevőink a saját szemükkel láthatják a legeltetéssel történő területkezelés mindennapjait, és jótékony hatását egy patakszakasz természetszerűvé válásában.

Tájtörténet – a dicsőséges tavaszi hadjárattól a vízimalmok korán keresztül a természetet átalakító szemléleten át napjainkig, ahol egyre többen felismerjük – a víz maga az élet. S a vizes élőhelyeket nem megzabolázni és felszámolni, hanem megismerni és megőrizni szükséges. A gázolható szakaszokon a vízmélység csekély (20-40 cm), így gyermekek is részt vehetnek, de az élmény a felnőtteknek is maradandó!

Előzetes bejelentkezés szükséges!

A túra létszáma max. 15 fő.

HASZNOS TUDNIVALÓK
A vízfolyás a felsőbb szakaszokon belterületeket nem érint, szennyvíztelepi befogadó és ipari létesítményekkel nem terhelt. Viszont a bejárt szakaszon legeltetéses állattartás zajlik annak minden összetevőjével, lehetséges, hogy olyan szakaszon járunk majd, ahol az előző néhány órában a csorda haladt, ezt kérjük figyelembe venni.Javasolt lábbeli: túraszandál vagy egyéb olyan vízben történő gázolást lehetővé tevő strandpapucs, amely a lábon jól rögzül és a több kilométeres túra megtehető benne. A túra mezítláb is teljesíthető, de a vízparton a legelőkre jellemző, olykor tüskékkel felvértezett növényfajok természetesen jelen vannak, illetve a mederben sem lehet kizárni üvegszilánkok és egyéb emberi tevékenység által behordott hulladékok jelenlétét.

Helyszín:

Nagykáta

Túra hossza, időtartama:

8 km, 5 óra

Találkozó:

8:30, Nagykáta-Tápióbicske közötti műút, honvéd emlékmű parkolója (GPS: 47.384285, 19.716732)

Részvételi díj:

2200 Ft/fő, kedvezményes: 1200 Ft/fő

Kapcsolattartó:

Németh András

E-mail:

nemetha@dinpi.hu

Telefon:

+36 30 236 8351 (munkaidőben)

Tápió-Hajta Vidéke Tájvédelmi Körzet

A Pest-megye K-i részén elhelyezkedő Tápió-vidék Magyarország egyik különleges, természeti látnivalókban még bővelkedő tája. Meredek löszdombok, sivatagot idéző homokbuckák, az Alföld ősi arculatát felidéző mocsarak várják az ide látogató vendéget. Ehhez a Tápió-mente gazdag néprajzi hagyományai és az itt élők hamisítatlan vidéki vendégszeretete párosul. A Tápió-vidék három nagy tájegység, a Duna-Tisza-köze, a Tiszántúl és az Északi-középhegység találkozásánál fekszik, ami egy változatos, ritkaságokban gazdag élővilág kialakulását tette lehetővé. E sokszínűség védelmében jött létre 1998. júniusában a Tápió-Hajta Vidéke Tájvédelmi Körzet. A tájvédelmi körzet mozaikos elrendezésű, három nagyobb és kilenc kisebb részegysége elszórtan helyezkedik el. Területe 4515 ha, amelyből 182 ha fokozott védettséget élvez, utóbbiak csak engedéllyel, szakvezető irányításával tekinthetők meg.

Tovább
Mint minden weboldal, a dunaipoly.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. További tudnivalókat a cookie-król adatvédelmi tájékoztatónkban talál.