Mezítláb a Felső-Tápióban

Mezítláb a Felső-Tápióban (Fotó: Németh András)
2020
27
június
Helyszín: Szentmártonkátát Tápiósággal összekötő földút Tápió hídja
Besorolás: Közepes túra

BETELT! Mezítlábas túra az Alföld egyik utolsó szabályozatlan vízfolyásában.

BETELT!

Hódrágta fák, szitakötők tánca, sekély, akár kilométeren keresztül gázolható szakaszok. Résztvevőink a saját szemükkel láthatják a legeltetéssel történő területkezelés mindennapjait, és jótékony hatását egy patakszakasz természetszerűvé válásában.


Tájtörténet – a dicsőséges tavaszi hadjárattól a vízimalmok korán keresztül a természetet átalakító szemléleten át napjainkig, ahol egyre többen felismerjük – a víz maga az élet. S a vizes élőhelyeket nem megzabolázni és felszámolni, hanem megismerni és megőrizni szükséges. A gázolható szakaszokon a vízmélység csekély (20-40 cm), így gyermekek is részt vehetnek, de az élmény a felnőtteknek is maradandó!


HASZNOS TUDNIVALÓK:
A vízfolyás a felsőbb szakaszokon belterületeket nem érint, szennyvíztelepi befogadó és ipari létesítményekkel nem terhelt. Viszont a bejárt szakaszon legeltetéses állattartás zajlik annak minden összetevőjével, lehetséges, hogy olyan szakaszon járunk majd, ahol az előző néhány órában a csorda haladt, ezt kérjük figyelembe venni.


Javasolt lábbeli: túraszandál vagy egyéb olyan vízben történő gázolást lehetővé tevő strandpapucs, amely a lábon jól rögzül és a több kilométeres túra megtehető benne. A túra mezítláb is teljesíthető, de a vízparton a legelőkre jellemző, olykor tüskékkel felvértezett növényfajok természetesen jelen vannak, illetve a mederben sem lehet kizárni üvegszilánkok és egyéb emberi tevékenység által behordott hulladékok jelenlétét.


Előzetes bejelentkezés szükséges!

Helyszín:

Szentmártonkátát Tápiósággal összekötő földút Tápió hídja

Időpont:

2020. június 27. szombat 9:00-13:00

Túra hossza, időtartama:

6 km, 4 óra

Találkozó:

9:00, a Szentmártonkátát Tápiósággal összekötő földút Tápió hídjánál

Részvételi díj:

2200 Ft/fő, kedvezményes: 1500 Ft/fő

Kapcsolattartó:

Németh András

E-mail:

nemetha@dinpi.hu

Telefon:

+36302368351

Tápió-Hajta Vidéke Tájvédelmi Körzet

A Pest-megye K-i részén elhelyezkedő Tápió-vidék Magyarország egyik különleges, természeti látnivalókban még bővelkedő tája. Meredek löszdombok, sivatagot idéző homokbuckák, az Alföld ősi arculatát felidéző mocsarak várják az ide látogató vendéget. Ehhez a Tápió-mente gazdag néprajzi hagyományai és az itt élők hamisítatlan vidéki vendégszeretete párosul. A Tápió-vidék három nagy tájegység, a Duna-Tisza-köze, a Tiszántúl és az Északi-középhegység találkozásánál fekszik, ami egy változatos, ritkaságokban gazdag élővilág kialakulását tette lehetővé. E sokszínűség védelmében jött létre 1998. júniusában a Tápió-Hajta Vidéke Tájvédelmi Körzet. A tájvédelmi körzet mozaikos elrendezésű, három nagyobb és kilenc kisebb részegysége elszórtan helyezkedik el. Területe 4515 ha, amelyből 182 ha fokozott védettséget élvez, utóbbiak csak engedéllyel, szakvezető irányításával tekinthetők meg.

Tovább
Mint minden weboldal, a dunaipoly.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. További tudnivalókat a cookie-król adatvédelmi tájékoztatónkban talál.