MADARAK ÉS FÁK NAPJA – Madarat tolláról, odút madaráról

Szénások (fotó: Kalotás Zsolt)
2017
06
május
Helyszín: Pilisszentiván
Besorolás: Közepes túra

Túránkon madarászszemmel járjuk végig a fokozottan védett Szénások Európai Diplomás Területet, egészen a Borbás-gerincig. Utunk során meglessük, hogy kik használják a mesterségesen kihelyezett fészekodúkat, valamint megismerkedünk a terület fáival, védett növényeivel, s virágzásában tekinthetjük meg a terület kiemelt büszkeségét, pilisi lent is.

A távcsövét senki ne hagyja otthon!

Helyszín:

Pilisszentiván

Túra hossza, időtartama:

3,5 km, 4 óra

Találkozó:

10:00, Pilisszentiván, Sportpálya, a Villa Negra előtt (GPS: 47.6120000, 18.8844100)

Részvételi díj:

teljes árú: 1500 Ft/fő, kedvezményes/családi: 750 Ft/fő

Kapcsolattartó:

Becsei Katalin

E-mail:

szenasok@dinpig.hu

Telefon:

+36 30 511 1802

Szénások Európa Diplomás Terület

A Szénások dolomit hegyeit a Budai-hegységben az 1800-as évek vége óta az egyik kiemelkedő jelentőségű hazai természeti területként tartják számon. A társulások számos bennszülött (endemikus) és maradvány (reliktum) faj élőhelyét jelentik, közülük a pilisi len (Linum dolomiticum) a világon egyedül itt él. Értékét az Európa Tanács 1995-ben Európa Diploma adományozásával ismerte el. Természetvédelmi kezelésére 2003-ban az Európai Közösség LIFE-Nature programjából nyertünk támogatást.

Tovább

Pilisi len Látogatóközpont

A Pilisszentivánon található Látogatóközpontunkban természetvédelmi kiállítás mutatja be a Szénások Európa Diplomás Terület jellemző élőhelyeit, nagyvadfajait, lepkéit és tájtörténetét. A területen két tanösvény található: a Nagykovácsiból elérhető Nagy-Szénás és a Pilisszentivánról induló Jági. Utóbbit bejárhatjuk a Látogatóközpontban kapott természetvizsgáló hátizsákokkal is.

Tovább
További kapcsolódó helyek megjelenítése További kapcsolódó helyek elrejtése
Mint minden weboldal, a dunaipoly.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. További tudnivalókat a cookie-król adatvédelmi tájékoztatónkban talál.