Kulturális Örökség Napok - Séta az ócsai Öregfaluban

Ócsai Tájház
2022
18
szeptember
Helyszín: Ócsai Tájház
Besorolás: Könnyű séta

Igazi időutazásra várjuk a látogatókat, hisz sétánk során 13., 18., és 20. századi épületek között haladunk. Vallás-, és művészettörténeti, kultúrtörténeti témáink mellett bőven esik majd szó az Öregfaluban élt és élő közösség mindennapjairól.

A paraszti építkezés megmarad és megőrzött értékeit is megfigyeljük, és érintjük a mai életbe átemelhető szellemi örökséget is, ami az ócsai Öregfaluban a szemünk elé tárul.

A 13. században emelt templomot körülölelő kicsi telkeken álló parasztházak legöregebbjei a 18. század végén épültek. Az Öregfaluban megőrzött településforma kétbeltekes, azaz nem a lakóház udvarán, hanem a lakótelkeket övező kertben, ólastelkeken voltak a telkes jobbágyok istállói, széna-szalma boglyái, cséplőhelyei, és itt tartották az állatállományt. Mivel a férfiak igen sokszor éjszakára is kint maradtak, a szállástelkes ragadványnév is ismert erre a településszerkezetre.

Útvonal: műemléktemplom - Kálvin utca eleje - megújult tájházi épületek - Ágas-ház - Kis Füstös portája - tájházegyüttes.

A séta után a tájháznál és a templomban bővített tárlatvezetések indulnak, tervezetten 13.40-kor.
Talányos feladatok is várják majd a gyerekeket és felnőtteket a sétához és a tárlatvezetésekhez kapcsolódóan.

A RENDEZVÉNY INGYENES, de a reészvétel REGISZTRÁCIÓHOZ KÖTÖTT >>

Helyszín:

Ócsai Tájház

Időpont:

2022. szeptember 18. vasárnap

Találkozó:

13:00 Ócsai Református Műemlék Templom bejárata ( 2364 Ócsa, Dr. Békési Panyik Andor u. 2.)

Részvételi díj:

ingyenes

E-mail:

ocsaitajhaz@dinpi.hu

Telefon:

+36 30 494 3368

Ócsai Tájház

A vidék látnivalókban talán leggazdagabb része az Ócsai Tájvédelmi Körzet részét képező ócsai Öregfalu. A település központja máig megtartotta eredeti szerkezetét, régi stílusú házait,  több száz éves Árpád-kori templomát és élő néphagyományait. A természeti értékek mellett kultúr-, és vallástörténeti valamint néprajzi értékeket mutatunk be az idelátogatóknak. A XIII. századi román stílusú, háromhajós, kereszthajós bazilika és a XVIII. századot idéző tájházegyüttes igazi időutazásra hívja a látogatókat.

Tovább
Mint minden weboldal, a dunaipoly.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. További tudnivalókat a cookie-król adatvédelmi tájékoztatónkban talál.