JÓKAI KORA, JÓKAI BORA Borkóstolóval egybekötött irodalom- és kerttörténeti est

Jókai kora, Jókai bora (Fotó: Berkó Gyöngyi)
2021
05
június
Helyszín: Jókai-kert
Besorolás: Könnyű séta

Jókai termékeny írói munkája mellett szenvedélyes kertész és szőlész is volt. Programunk során Jókainak ezt a – talán – kevéssé ismert oldalát mutatjuk be.

„Szeretem az alacsony házikómat, s az enyéimet, kik benne laknak,… el tudok ácsorogni naphosszat a Svábhegyen, magam ültette, most már vén fáim alatt és bámulni azt a soha meg nem unt képet magam előtt: a nagy Duna melléki rónát, a láthatáron csillámló toronytetőkig s vissza a szemlátomást növekvő ikerfővárosig…” – írta Jókai Mór 1876-ban svábhegyi birtokáról. 

Jókai termékeny írói munkája mellett szenvedélyes kertész és szőlész is volt. Programunk során Jókainak ezt a – talán – kevéssé ismert oldalát mutatjuk be. Beszélgetünk irodalomról, természetről és persze borról. A Jókai Emlékszobában elmerülhetünk a XIX. század végi svábhegyi élet, a Jókai család egykori használati tárgyainak, régi fényképeinek hangulatában.

A neszmélyi SZÖLLŐSI PINCÉSZET borait a Jókai korából fennmaradt eredeti présháznál kóstoljuk. Vendégünk a Természetes Életmód Alapítvány és az Inárcsi Sajtmanufaktúra

A rendezvényt kis létszámú látogatónak tartjuk, és zömmel a szabadban, friss levegőn fogunk tartózkodni.

A rendezvényt esős időben is megtartjuk. Zord időjárás esetén (vihar, felhőszakadás) töröljük a rendezvényt, ez esetben a résztvevőket a jegymester.hu oldalon keresztül értesítjük legkésőbb a kezdés előtt 2 órával. Egyúttal az esőnap időpontjáról is értesítést küldünk.

Járványügyi szabályok:

A rendezvényen bárki részt vehet védettségi igazolvány nélkül is, kivéve a Jókai Emlékszoba megtekintését, oda továbbra is csak védettségi igazolvány és személyazonosság igazolására alkalmas okmánnyal lehetséges a részvétel! Ennek a meglétét és érvényességét a helyszínen ellenőrizzük. 

Jegyvásárlás ONLINE  az alábbi linken >>

Helyszíni fizetés esetén előzetes regisztráció szükséges a kovaria@dinpi.hu címen!

Fizetési módok: készpénz, bankkártya, SZÉP Kártya (K&H, MKB, OTP; valamennyi zseb). Köszönjük, ha a készpénzkímélő fizetési módok valamelyikét választja.

Kérjük, hogy a kezdés előtt 10 perccel érkezzenek.

 
A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság és a Petőfi Irodalmi Múzeum közös programja. 

Helyszín:

Jókai-kert

Időpont:

2021. június 5.

Túra hossza, időtartama:

0 km, 3 óra

Találkozó:

16:00 Jókai-kert (Budapest XII., Költő u. 21)

Részvételi díj:

Teljes árú: 3400 Ft

Kapcsolattartó:

Kővári Anita

E-mail:

kovaria@dinpi.hu

Telefon:

30/663-4670

Jókai-kert

Jókai Mór életében meghatározó volt a természet- és kertszeretet. Kertészet iránti szenvedélyének hódolva vásárolta meg 1853-ban a Svábhegyen lévő telket - egy felhagyott kőbányát - a rajta álló házzal együtt. A területet borító sűrű bozót helyébe szőlőt és gyümölcsfákat telepített. A gyakori erős szél ellen hársat, juharféléket, szilt, barkócát (berkenyét), vadgesztenyét, diót ültetett, a ház körül kisebb díszparkot alakított ki. A svábhegyi családi ház kertjében zajló szüretek a magyar művészeti élet nagy eseményei voltak, a korabeli szellemi élet egyik központja alakult itt ki.

Tovább

Jókai-kert TT

Jókai Mór életében meghatározó volt a természet- és kertszeretet. Kertészet iránti szenvedélyének hódolva vásárolta meg 1853-ban a Svábhegyen lévő telket - felhagyott kőbányát - a rajta álló házzal együtt.

Tovább
További kapcsolódó helyek megjelenítése További kapcsolódó helyek elrejtése
Mint minden weboldal, a dunaipoly.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. További tudnivalókat a cookie-król adatvédelmi tájékoztatónkban talál.