Héricsek, cankók, unkák – barangolás a Monor-Irsai-dombság löszvölgyeiben

Tavaszi héricsek újszilvás mellett (Fotó: Vidra Tamás)
2022
23
április
Helyszín: Káva
Besorolás: Közepes túra

Föld Napjához kapcsolódóan Tápió-vidék nyugati részén húzódó löszvölgyeket barangoljuk be és csodáljuk meg a domboldalak tavaszi virágpompáját.

A Tápió-vidék védett  területein több olyan beruházást sikerült megvalósítanunk, melyek a vizes élőhelyek természeti állapotának javítását szolgálják.   A rendszeresen kiszáradó mocsarakban vízpótlást szolgáló műszaki létesítményeket  hoztunk létre, s ezek által a jövőben mindig megmarad víz a területen.  Az újjáéledt mocsár- és láprétek nyüzsgő tavaszi életét is megfigyelhetjük a fokozottan védett vizi madaraktól az unkák különleges nászi énekéig.  

Javasolt lábbeli: gumicsizma vagy vízálló bakancs.

A programra csak a >>jegymester.hu<< felületen, előzetesen lehet jegyet vásárolni! Helyszíni jegyvásárlásra nincs lehetőség!

Helyszín:

Káva

Időpont:

2022. április 23. szombat 09:00-15:00

Túra hossza, időtartama:

10 km, 6 óra

Találkozó:

9:00 Káva, a volt Vadász Büfé előtti parkoló

Részvételi díj:

Teljes árú: 2400,- Ft, kedvezményes (diák, nyugdíjas, pedagógus) 1700,- Ft

Kapcsolattartó:

Vidra Tamás

E-mail:

vidrat@dinpi.hu

Telefon:

06-30/663-4650 (munkaidőben)

Tápió-Hajta Vidéke Tájvédelmi Körzet

A Pest vármegye K-i részén elhelyezkedő Tápió-vidék Magyarország egyik különleges, természeti látnivalókban még bővelkedő tája. Meredek löszdombok, sivatagot idéző homokbuckák, az Alföld ősi arculatát felidéző mocsarak várják az ide látogató vendéget. Ehhez a Tápió-mente gazdag néprajzi hagyományai és az itt élők hamisítatlan vidéki vendégszeretete párosul. A Tápió-vidék három nagy tájegység, a Duna-Tisza-köze, a Tiszántúl és az Északi-középhegység találkozásánál fekszik, ami egy változatos, ritkaságokban gazdag élővilág kialakulását tette lehetővé. E sokszínűség védelmében jött létre 1998. júniusában a Tápió-Hajta Vidéke Tájvédelmi Körzet. A tájvédelmi körzet mozaikos elrendezésű, három nagyobb és kilenc kisebb részegysége elszórtan helyezkedik el. Területe 4515 ha, amelyből 182 ha fokozott védettséget élvez, utóbbiak csak engedéllyel, szakvezető irányításával tekinthetők meg.

Tovább
Mint minden weboldal, a dunaipoly.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. További tudnivalókat a cookie-król adatvédelmi tájékoztatónkban talál.