Ugrás a fő tartalomra

Ha augusztus, akkor Perseidák! - Csillaghullás a Jókai-kertből

Perseidák
2021
12
augusztus
Helyszín: Jókai-kert - 1121 Budapest, Költő u. 21.
Besorolás: Könnyű séta

Sokak számára ismert, hogy augusztusban látványos "csillaghullást" figyelhetünk meg az égbolton. A legtöbb meteort, népiesebb nevén hullócsillagot idén nyáron is az augusztus 12-e körüli napokban várjuk. 

Ekkor a Szent Lőrinc könnyeinek is nevezett Perseidák produkálják a látványos tűzijátékot. Ez alkalomból az esti órákra megnyitjuk a Jókai-kertet, ahonnan felhőmentes időjárás esetén nagyszerű látványban lehet részünk.

Programunkat 19 órakor kerttörténeti sétával kezdjük. Jókai termékeny írói munkája mellett szenvedélyes kertész és szőlész is volt, sőt élénken érdeklődött a csillagászat iránt is. Sétánk során írónknak ezt a – talán – kevéssé ismert oldalát is bemutatjuk.

Szürkületkor csillagászati bemutatóval folytatjuk a programot Szabadi Péter amatőr csillagász közreműködésével. Mik azok a hullócsillagok igazából? Honnan érkeznek? Miért minden évben ugyanakkor látjuk a legtöbbet? Hasonló kérdéseket járunk majd körbe, de természetesen a csillagos égbolttal, annak egyéb látványosságaival (nyári csillagképek, bolygók) is foglalkozunk, ill. természetesen az égbolton is megtekintjük őket.

Idén különösen kedvező, hogy a Hold viszonylag korán lenyugszik, így lényegében nem zavarja a megfigyelést.

Ajánlott korosztály: 12 éves kor felett

Kérjük, hogy a program kezdése előtt 10 perccel korábban érkezzenek.

Fizetési módok: készpénz, bankkártya, SZÉP Kártya (K&H, MKB, OTP; valamennyi zseb). Köszönjük, ha a készpénzkímélő fizetési mód valamelyikét választja.

A programra előzetes regisztráció szükséges a rendezveny@dinpi.hu címen a résztvevők számának és telefonos elérhetőség megadásával.

Hasznos infók:

  • Programunkat kis létszámú látogatónak tartjuk (max. 30 fő), és végig a szabadban, friss levegőn fogunk tartózkodni.
  • A kényelmes öltözet fontos eleme a megfigyelésnek és bár augusztusban kevésbé valószínű a hideg éjszaka, azért jó, ha nálunk van egy-egy melegebb pulcsi vagy kardigán.
  • Az égboltot legjobb hanyatt fekve, kényelmes pozícióból kémlelni, így érdemes hozni vastagabb plédet vagy polifoam-ot.

Fontos!

A programot esős, borús-felhős időben nem tartjuk meg, hiszen a meteorhullást nem lehet elmesélni, azt látni kell! Ebben az esetben a résztvevőket telefonon értesítjük legkésőbb a program előtt 2 órával.

Helyszín:

Jókai-kert - 1121 Budapest, Költő u. 21.

Túra hossza, időtartama:

0 km, 4 óra

Találkozó:

19:00 Jókai-kert (Budapest XII. Költő u. 21.)

Részvételi díj:

Teljes árú: 2300 Ft Kedvezményes: 1600 Ft (diák, pedagógus, nyugdíjas)

Kapcsolattartó:

Kővári Anita

E-mail:

kovaria@dinpi.hu

Telefon:

06306634670

Jókai-kert

Jókai Mór életében meghatározó volt a természet- és kertszeretet. Kertészet iránti szenvedélyének hódolva vásárolta meg 1853-ban a Svábhegyen lévő telket - egy felhagyott kőbányát - a rajta álló házzal együtt. A területet borító sűrű bozót helyébe szőlőt és gyümölcsfákat telepített. A gyakori erős szél ellen hársat, juharféléket, szilt, barkócát (berkenyét), vadgesztenyét, diót ültetett, a ház körül kisebb díszparkot alakított ki. A svábhegyi családi ház kertjében zajló szüretek a magyar művészeti élet nagy eseményei voltak, a korabeli szellemi élet egyik központja alakult itt ki.

Tovább

Jókai-kert TT

Jókai Mór életében meghatározó volt a természet- és kertszeretet. Kertészet iránti szenvedélyének hódolva vásárolta meg 1853-ban a Svábhegyen lévő telket - felhagyott kőbányát - a rajta álló házzal együtt.

Tovább
További kapcsolódó helyek megjelenítése További kapcsolódó helyek elrejtése
Mint minden weboldal, a dunaipoly.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. További tudnivalókat a cookie-król adatvédelmi tájékoztatónkban talál.