Ha augusztus, akkor Perseidák! - Csillaghullás a Jókai-kertből

Perseidák
2021
12
augusztus
Helyszín: Jókai-kert - 1121 Budapest, Költő u. 21.
Besorolás: Könnyű séta

Sokak számára ismert, hogy augusztusban látványos "csillaghullást" figyelhetünk meg az égbolton. A legtöbb meteort, népiesebb nevén hullócsillagot idén nyáron is az augusztus 12-e körüli napokban várjuk. 

Ekkor a Szent Lőrinc könnyeinek is nevezett Perseidák produkálják a látványos tűzijátékot. Ez alkalomból az esti órákra megnyitjuk a Jókai-kertet, ahonnan felhőmentes időjárás esetén nagyszerű látványban lehet részünk.

Programunkat 19 órakor kerttörténeti sétával kezdjük. Jókai termékeny írói munkája mellett szenvedélyes kertész és szőlész is volt, sőt élénken érdeklődött a csillagászat iránt is. Sétánk során írónknak ezt a – talán – kevéssé ismert oldalát is bemutatjuk.

Szürkületkor csillagászati bemutatóval folytatjuk a programot Szabadi Péter amatőr csillagász közreműködésével. Mik azok a hullócsillagok igazából? Honnan érkeznek? Miért minden évben ugyanakkor látjuk a legtöbbet? Hasonló kérdéseket járunk majd körbe, de természetesen a csillagos égbolttal, annak egyéb látványosságaival (nyári csillagképek, bolygók) is foglalkozunk, ill. természetesen az égbolton is megtekintjük őket.

Idén különösen kedvező, hogy a Hold viszonylag korán lenyugszik, így lényegében nem zavarja a megfigyelést.

Ajánlott korosztály: 12 éves kor felett

Kérjük, hogy a program kezdése előtt 10 perccel korábban érkezzenek.

Fizetési módok: készpénz, bankkártya, SZÉP Kártya (K&H, MKB, OTP; valamennyi zseb). Köszönjük, ha a készpénzkímélő fizetési mód valamelyikét választja.

A programra előzetes regisztráció szükséges a rendezveny@dinpi.hu címen a résztvevők számának és telefonos elérhetőség megadásával.

Hasznos infók:

  • Programunkat kis létszámú látogatónak tartjuk (max. 30 fő), és végig a szabadban, friss levegőn fogunk tartózkodni.
  • A kényelmes öltözet fontos eleme a megfigyelésnek és bár augusztusban kevésbé valószínű a hideg éjszaka, azért jó, ha nálunk van egy-egy melegebb pulcsi vagy kardigán.
  • Az égboltot legjobb hanyatt fekve, kényelmes pozícióból kémlelni, így érdemes hozni vastagabb plédet vagy polifoam-ot.

Fontos!

A programot esős, borús-felhős időben nem tartjuk meg, hiszen a meteorhullást nem lehet elmesélni, azt látni kell! Ebben az esetben a résztvevőket telefonon értesítjük legkésőbb a program előtt 2 órával.

Helyszín:

Jókai-kert - 1121 Budapest, Költő u. 21.

Túra hossza, időtartama:

0 km, 4 óra

Találkozó:

19:00 Jókai-kert (Budapest XII. Költő u. 21.)

Részvételi díj:

Teljes árú: 2300 Ft Kedvezményes: 1600 Ft (diák, pedagógus, nyugdíjas)

Kapcsolattartó:

Kővári Anita

E-mail:

kovaria@dinpi.hu

Telefon:

06306634670

Jókai-kert

2023. őszétől újra várjuk a Jókai-kertbe szakvezetéses programokkal a gyerek-és felnőtt csoportokat! A foglalkozások és szakvezetéses séták előzetes bejelentkezés alapján vehetők igénybe.A kert egyéni látogatók számára sajnos továbbra sem látogatható, mivel bizonyos részein továbbra is építési munkák zajlanak! Megértésüket és türelmüket köszönjük!

Tovább

Jókai-kert TT

Jókai Mór életében meghatározó volt a természet- és kertszeretet. Kertészet iránti szenvedélyének hódolva vásárolta meg 1853-ban a Svábhegyen lévő telket - felhagyott kőbányát - a rajta álló házzal együtt.

Tovább
További kapcsolódó helyek megjelenítése További kapcsolódó helyek elrejtése
Mint minden weboldal, a dunaipoly.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. További tudnivalókat a cookie-król adatvédelmi tájékoztatónkban talál.