Fényszennyezés hatásai az élővilágra

Csillagos égbolt
2020
28
március
Helyszín: Agostyán, Ökofalu
Besorolás: Előadás

A Nemzetközi Sötét Égbolt hete keretében.

Amióta a városainkat kivilágítjuk, jó lenézni egy hegyről a fényes utcákra, mozgó autókra, a feltűnő bevásárló központokra, műemlékekre. A világítás vagyon- és közbiztonsági okokból is fontos. Ám ha jobban körülnézünk és elgondolkodunk, rájövünk, hogy a szépnek látszó fényes város, a díszesen kivilágított utcák, terek, nem biztos, hogy pont a jót szolgálják. A meggondolatlanul használt világítótestek zavaróak nem csak az embernek, de a körülöttünk élő állatvilágnak is. Sőt, nem csak zavaróak, akár ártalmasak is. Hol feltűnően, hol csak rejtve. Ennek a problémának egy szelete, a megvilágított csillagos égbolt. A különbség feltűnő, jól látható, ha kicsit elnézelődünk a városi megvilágított égen és összehasonlítjuk a kicsit távolabbi, városon kívüli éggel. Ezzel a XX. században megjelenő új problémával, a fényszennyezéssel foglalkozik az előadás. Az érdeklődők saját tapasztalatot, fotókat is hozhatnak, mert bármerre járunk, mindenhol találunk rosszul használt megvilágítást. Ha ezt (IS) minél többen felismerjük és teszünk ellene, talán az utókornak is megmaradhat a csillagos égbolt szépsége. (Csak röviden érintjük az űrszemét problémáját is, ami a jövőnkre nézve (1-2 év!) halaszthatatlan és fontos.)

Az előadás után az Agostyáni Ökofaluban   naplemente után a Gerecse kevésbé fényszennyezett részén gyönyörködhetünk  az ismertebb csillagképekben.

Előzetes bejelentkezés szükséges!

Előadó:

MCE Felsőgallai Anatőrcsillagos Klub

Helyszín:

Agostyán, Ökofalu

Időpont:

2020.03.28. szombat 18:30-20:30

Túra hossza, időtartama:

0 km, 2 óra

Találkozó:

18:30 Aggostyán, Ökofalu parkolója

Részvételi díj:

2200 Ft/fő, kedvezményes: 1500 Ft/fő

Kapcsolattartó:

Czumpf Attila

Telefon:

+36306634651

Mint minden weboldal, a dunaipoly.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. További tudnivalókat a cookie-król adatvédelmi tájékoztatónkban talál.