Famatuzsálemek, várak és települések nyomában a Vértesben

Famatuzsálem Gerencsérvár (Fotó: Riesing Norbert)
2023
25
március
Helyszín: Oroszlány
Besorolás: Könnyű séta

A túra során megismerkedhetnek a Vértes néhány hatalmas fájával, a famatuzsálemek történetével, a Vértes és környékének egykori tájhasználatával.

Láthatjuk milyen nyomai vannak az egykori tájhasználatnak illetve hogyan változtatta ez meg az élővilágot, hogyan alakult ki a Vértes mai képe. 

Előzetes bejelentkezés szükséges!

Helyszín:

Oroszlány

Időpont:

2023. március 25.

Túra hossza, időtartama:

, 4 óra

Találkozó:

8:00 Oroszlány, Gerencsérvár parkoló GPS: 47.431167° 18.286583°

Részvételi díj:

Teljes árú: 2200,- Ft, kedvezményes: 1400,- Ft

Kapcsolattartó:

Riezing Norbert

E-mail:

riezingn@dinpi.hu

Telefon:

20/354-4359

Vértesi Tájvédelmi Körzet

Az Országos Környezet- és Természetvédelmi Hivatal 1976-ban hozta létre a Vértesi Tájvédelmi Körzetet, mely a hegységből 15.000 hektár nagyságú területet foglal magában. A tájvédelmi körzet megalapításának célja az volt, hogy a Tatabánya, Székesfehérvár, Mór által meghatározott, erősen iparosodott környezetben megőrizze és az utókornak átadható állapotban tartsa a Vértesben és környékén található természeti örökséget.
Mik ennek az örökségnek a jellegzetességei? Mindenek előtt az a biológiai sokféleség, a természetnek az a gazdagsága, mely a kedvező környezeti adottságok következtében ezen a viszonylag kis területen kialakult. Ez a nagyfokú változatosság megnyilvánul a földtani felépítésben, a domborzati és kitettségi viszonyokban, valamint a növény- és állatvilág változatosságában is.

Tovább
Mint minden weboldal, a dunaipoly.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. További tudnivalókat a cookie-król adatvédelmi tájékoztatónkban talál.