Famatuzsálemek és eltűnt települések nyomában a Vértesben

Famatuzsálem Gerencsérvár (Fotó: Riesing Norbert)
2022
26
február
Helyszín: Oroszlány, Gerencsérvár
Besorolás: Közepes túra

A túra során megismerkedhetnek a Vértes történelmével és  egykori tájhasználatával.   Többszáz éves famatuzsálemek is emlékeztetnek a középkori időkre, melyeket  felkeresünk a Gerencsérvár környékén. 

Láthatjuk milyen nyomai vannak az egykori tájhasználatnak illetve hogyan változtatta ez meg az élővilágot, hogyan alakult ki a Vértes mai képe. 

A Vértes várai többnyire a tatárjárás után épültek az ország védelméhez.  A Vértes elnevezés is innen eredhet, ezek a várak "vértet" képeztek az ország ellenségei ellen. 

Az időjárásnak megfelelő öltözet és kényelmes bakancs ajánlott. 

A Gerencsérvár parkolója jó minőségű úton közelíthető meg  Oroszlány felől.

A Gerencsérvár a turistautak.hu térképen. 

Kérjük e-mailben jelentkezzenek be a programra: riezingn@dinpi.hu  

A túra időpontja az időjárás függvényében változhat! 

A programunk után érdemes felkeresni a nem messze található a vértesszentkereszti bencés apátságot, a csókakői várat vagy Majkon a Kamalduli Remeteséget.

 

Helyszín:

Oroszlány, Gerencsérvár

Időpont:

2022. február 26. szombat 09.00-13.00

Túra hossza, időtartama:

3-4 km, 4 óra

Találkozó:

9 óra, Oroszlány, Gerencsérvár parkoló

Részvételi díj:

Teljes árú jegy: 1.800 Ft/fő kedvezményes (diák, nyugdíjas, pedagógus) jegy: 1.100 Ft/fő

Kapcsolattartó:

Dr. Riezing Norbert

E-mail:

riezingn@dinpi.hu

Telefon:

20/354-4359

Vértesi Tájvédelmi Körzet

Az Országos Környezet- és Természetvédelmi Hivatal 1976-ban hozta létre a Vértesi Tájvédelmi Körzetet, mely a hegységből 15.000 hektár nagyságú területet foglal magában. A tájvédelmi körzet megalapításának célja az volt, hogy a Tatabánya, Székesfehérvár, Mór által meghatározott, erősen iparosodott környezetben megőrizze és az utókornak átadható állapotban tartsa a Vértesben és környékén található természeti örökséget.
Mik ennek az örökségnek a jellegzetességei? Mindenek előtt az a biológiai sokféleség, a természetnek az a gazdagsága, mely a kedvező környezeti adottságok következtében ezen a viszonylag kis területen kialakult. Ez a nagyfokú változatosság megnyilvánul a földtani felépítésben, a domborzati és kitettségi viszonyokban, valamint a növény- és állatvilág változatosságában is.

Tovább
Mint minden weboldal, a dunaipoly.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. További tudnivalókat a cookie-król adatvédelmi tájékoztatónkban talál.