Éjféli nap

Turul emlékmű Tatabánya felett (Fotó: Moczik-Eredics Mária)
2017
23
június
Helyszín: Tatabánya
Besorolás: Könnyű séta

Túránkat a legrövidebb éjszakán tesszük meg a Gerecsében!

Csillagász szemmel a legrövidebb éjszakán a teljes sötétség kb. 2 órán át tart – bár a Nap 20:45-kor nyugszik, 04:47-kor már kel is, a szürkületek miatt a 8 órából csak 2 óra telik teljes sötétségben. Ha jobban megnézzük az északi eget, a Nap derengése akár még éjfélkor is látszik. A Nap haladását az északi égen fényképezőgéppel jól nyomon lehet követni.

Rövid, kb. 3 km-es körtúránkra még világosban indulunk el, de már sötétben érünk a végére. Útközben természetvédelmi és vadász szakember beszél a Gerecse élővilágáról, vadjairól, az éjszaka különös neszeiről. Útba ejtjük a Turul emlékművet, a Szelim-barlangot és a bányász emlékművet - Ranczinger kilátót. Az egyik oldalunkon a város zaját, másik oldalunkon az erdő neszeit halljuk.Talán hihetetlen, de közel a városhoz, a zavaró fények mellett nagyon jól látszik az égbolt.

Érdemes elhozni a kisebb-nagyobb távcsöveket, jól használhatóak lesznek a földre és az égre is! Mobiltelefonokkal pedig szép képek készíthetőek a távcsövön át a déli égen ragyogó Jupiterről.

A túrát az MCE Felsőgallai Amatőrcsillagász Klubbal közösen szervezzük.

Előzetes bejelentkezés szükséges!

Helyszín:

Tatabánya

Túra hossza, időtartama:

3-4 km, 3 óra

Találkozó:

20:00, Tatabánya, Turul emlékmű (GPS: 47.588702, 18.409104)

Részvételi díj:

teljes árú: 2000 Ft/fő, kedvezményes/családi: 1000 Ft/fő

Kapcsolattartó:

Czumpf Attila

Telefon:

+36 30 663 4651

Gerecsei Tájvédelmi Körzet

A Dunántúli-középhegységet északkeleten a Dunazug-hegység zárja le. Ennek a hegységnek a részét képezi a Gerecse-hegység is, amelyet északon a Duna folyama, keleten a Zsámbéki-medence, délnyugaton a Tatai-medence, míg nyugaton a Kisalföld határolja. A Gerecse-hegység három részre osztható, ezek: a Nyugati-Gerecse, a Központi-Gerecse és a Keleti-Gerecse.
Az 1977-ben létrehozott Gerecsei Tájvédelmi Körzet legnagyobb része a Központi-Gerecsében helyezkedik el.
A Gerecsei Tájvédelmi Körzet területe 8 739 hektár, ebből fokozottan védett 1 365 hektár.

Tovább
Mint minden weboldal, a dunaipoly.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. További tudnivalókat a cookie-król adatvédelmi tájékoztatónkban talál.