DINPI Klub – 20 éves a Balaton-felvidéki Nemzeti Park

DINPI Klub: 20 éves a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság (plakát: Kálmán Gergely)
2017
02
május
Helyszín: Budapest
Besorolás: Előadás

Az erdők, rétek, lápok mozaikjában, a Balatonra néző napsütötte hegyoldalakon és a kialudt tűzhányók bazaltján páratlanul változatos növény- és állatvilág él. Ismerkedjenek meg a nemzeti park tevékenységével és elmúlt húsz évének történetével!

Ízelítőül a nemzeti park történetéről, tájairól, sokszínű látnivalóiról

Az 1997-ben megalakult Balaton-felvidéki Nemzeti Park a Balaton északi partján, 1–15 km szélességű sávban húzódik, Tihanytól a Kis-Balatonig. Az összesen mintegy 57.000 ha kiterjedésű nemzeti park igazi pannon táj. Az erdők, rétek, lápok mozaikjában páratlanul változatos növény- és állatvilág él. A Balatonra néző napsütötte hegyoldalakon és a kialudt tűzhányók bazaltján kiváló minőségű, zamatos borok teremnek. A nemzeti park kultúrtörténeti értékeit tekintve szabadtéri múzeumhoz hasonlatos, páratlan tájképi adottságokkal, történelmi emlékekkel.

Jellegzetes természeti értékei közé sorolhatók a Tapolcai-medence tanúhegyei, a Káli-medence kőtengerei, az Európa Diplomával kitüntetett Tihanyi-félsziget forráskúpjai vagy maga a Balaton. A Ramsari Egyezmény oltalma alatt álló Kis-Balaton madárvilága európai hírű. Kiemelkedően gazdag növény- és rovarvilággal büszkélkedhet a Keszthelyi-hegység, amely több kilométeres barlang labirintusokat rejt. A világhírű Hévízi-tó gyógyfürdőjét a mélyből feltörő termálvizek táplálják.

A Bakony–Balaton Geopark - melynek területe részben a nemzeti parkban található - az itt fellelhető földtani értékek bemutatását, társadalmi jelentőségük tudatosítását tűzte ki fő célul. A Geopark 2012-ben vált tagjává az Európai Geopark Hálózatnak és egyúttal az UNESCO által támogatott Globális Geopark Hálózatnak is.

Az igazgatóság fő tevékenységei: a természetmegőrzés, a tájvédelem, a természetvédelmi gazdálkodás, a szemléletformálás, valamint a természeti értékek élményszerű bemutatása és népszerűsítése. Küldetésének tekinti, hogy a lehető leghitelesebb módon mutassa be látogatóinak a térség élő- és élettelen természeti értékeit, ahogy a természetvédők látják. Vezetett túráinkkal, tanösvényeinkkel és számtalan színes programokkal várjuk a természetet szeretőket. Három nyelvű honlapon, facebook oldalakon a nemzeti park területének bemutatása mellett a bemutatóhelyekről, szálláshelyekről és több mint 150 rendezvényről nyújt hasznos információt, a természeti és kultúrtörténeti értékek varázslatos világának értő és egyben szerető megismerésében segítenek.

A nemzeti park igazgatóság 14 látogatóhellyel rendelkezik, melyek közül több egész évben nyitva tart.

A tihanyi Levendula Ház Látogatóközpont minden korosztály számára élményt nyújtó módon mutatja be a Tihanyi-félszigetet, a megszelídült vulkánok földjét. Monoszlónál a Hegyestűn sétálhatnak az egykori vulkán belsejében. Játszótér várja a kicsiket Salföldön a Majorban, ahol magyar háziállatokkal ismerkedhetnek, simogathatnak, fűszerkertben sétálhatnak. A kalandozni vágyóknak fantasztikus élmény nyújt Balatonederics közelében a Csodabogyós-barlang földalatti rejtett cseppkővilága.. A Balaton-felvidék vízimalmaiból a felújított Kotsy-vízimalom lisztporos emlékekkel várja az érdeklődőket. Kis-Balaton madárparadicsomát szakvezetett túrán nézheti meg. Fekete István nyomdokában járhat a Diás-szigeten. Az ország legnagyobb bivaly bemutatóhelye Kápolnapusztán található.

Kitekintés a Bakony vadregényes tájaira, ajánljuk a bakonybéli Pannon Csillagdát, ahol „A csillagok birodalma” című filmben hazánk csillagfényes tájképei is feltűnnek.


Előadásunkon a nemzeti park bemutatásával, gyönyörű képfelvételekkel elevenedik meg előttünk a Balaton-felvidéki Nemzeti Park!


Előadó:

dr. Kopek Annamária

Helyszín:

Budapest

Időpont:

17:30-18:30

Találkozó:

Sas-hegyi Látogatóközpont (Budapest XI., Tájék u. 26., GPS: 47.48237, 19.01791)

Részvételi díj:

ingyenes

Kapcsolattartó:

Kremnicsán János

E-mail:

sashegy@dinpig.hu

Telefon:

+36 30 408 4370

Sas-hegyi Látogatóközpont

A Budai Sas-hegy Természetvédelmi Terület megújult Látogatóközpontja minden korosztály számára tartogat izgalmakat. A Menedék a betontengerben című interaktív kiállítás megtekintése után sétáljunk fel az emeleti panorámateraszra, ahonnan pazar budapesti kilátás tárul elénk, sőt webkameránk segítségével a környék ragadozó madarainak szemszögéből is pásztázhatjuk a tájat.

Tovább

Sas-hegy tanösvény

A Budai Sas-hegy Természetvédelmi Terület különleges természeti értékeket őriz a lüktető főváros felett 250 m-rel.

Tovább

Budai Sas-hegy TT

"A budai hegyek egyik legérdekesebb életközösségét a Sas-hegyen találjuk, bár messziről kopár sziklás képet mutat, amelyen csak itt-ott zöldell egy-egy árva feketefenyő vagy orgonabokor. De ez csak a látszat, amellyel csak a felületes szemlélő elégszik meg, közelebbi vizsgálattal kiderül, hogy Budapest egyik legérdekesebb élőhelye, amelyhez hasonlót Visegrádtól az Al-Dunáig nem találunk."
(Dr. Pénzes Antal)

Tovább
További kapcsolódó helyek megjelenítése További kapcsolódó helyek elrejtése
Mint minden weboldal, a dunaipoly.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. További tudnivalókat a cookie-król adatvédelmi tájékoztatónkban talál.