Ugrás a fő tartalomra

DINNYÉSI MADÁRKAVALKÁD

Dinnyési Madárkavalkád 2022
2022
02
október
Helyszín: Dinnyési Templomkert Hagyományőrző Turisztikai Központ (Dinnyés, Gárdonyi Géza u. 6.)
Besorolás: Rendezvény

Ingyenes családi nap az Európai Madármegfigyelő Napok keretében. Vezetett túrák, madármegfigyelés- és gyűrűzés, kézműveskedés, lovaskocsizás. Különleges vendég: Agócs Írisz!

RÉSZLETES PROGRAM

10.00-16.00 - természetismereti játékok, kézműveskedés a Templomkertben. Folyamatosan zajló madárgyűrűzés a Dinnyési-fertőn

10.00-tól „Keresd a madarat!” nyomozós játék, a résztvevők között 12 órakor könyvnyereményt sorsolunk ki (Tekla madarai, Márkó bácsi kertje a Pagony Kiadótól)!

10.30 - Lovaskocsizás Elza-majorba az MME madarászcsapatához (2-2,5 órás a program!)

10.30 - Vezetett gyalogos túra a fertőre, ahol folyamatos a madárgyűrűzés és megfigyelés. Visszatérés önállóan.

11.00-11.45KÖZÖS RAJZOLÁS AGÓCS ÍRISSZEL, hazánk egyik legismertebb és legsikeresebb gyermekkönyv író-illusztrátorával. 11 órakor Agócs Írisz legújabb madaras meséjéből hallhatnak részleteket a kisebbek és ezután közös rajzolásra lesz lehetőség, (avagy hogyan lesz a krumpliból madár?)

11.00 - Hogyan adjunk vizet a Fertőnek? - vetített képes előadás a házban

12.00Vezetett gyalogos túra a fertőre, ahol folyamatos a madárgyűrűzés és megfigyelés. Visszatérés önállóan.

13.30 - Lovaskocsizás Elza-majorba az MME madarászcsapatához (2-2,5 órás a program!)

14.00-15.00 - MADÁRBEMUTATÓ, MADÁRRÖPTETÉS

15.00 - Vezetett gyalogos túra a fertőre, ahol folyamatos a madárgyűrűzés és megfigyelés. Visszatérés önállóan.

A RENDEZVÉNY INGYENES!

Csatlakozz a programhoz FACEBOOK-on is és hívd meg barátaidat, ismerőseidet!

A program a KEHOP-4.1.0-15-2016-00054 „Kiemelt jelentőségű vizes élőhelyek fejlesztése és bemutatása Fejér megyében c. projekt keretében valósul meg!

Helyszín:

Dinnyési Templomkert Hagyományőrző Turisztikai Központ (Dinnyés, Gárdonyi Géza u. 6.)

Időpont:

Október 2. vasárnap 10:00 - 16:00

Részvételi díj:

ingyenes

Kapcsolattartó:

Csóka Szilvia

E-mail:

velence@dinpi.hu

Dinnyési-fertő

A Dinnyési-fertő nem is olyan régen még a Velencei-tó szerves része volt, ma is jóformán csak a balatoni vasútvonal és az országút választja el a tó délnyugati részeitől. Védett, biztonságos vizein, nádasaiban számtalan madár talál ideális fészkelő és táplálkozóhelyet.

Tovább

Dinnyési-fertő TT

A Balaton felé vezető vasútvonal és a 7-es országút elkészülte előtt a Velencei-tó nádasai délnyugati irányban Dinnyés községig húzódtak. A vizes, nádas terület a Dinnyés-Kajtor csatorna (amely a Velencei-tó vízfeleslegét hivatott levezetni) két oldalán 1966 óta védett. A Velencei-tavon megnövekedett idegenforgalmi terhelés miatt az onnan kiszoruló védett madaraknak nyújt biztonságos, zavartalan élőhelyet.

Tovább

Velencei-tavi Madárrezervátum TT

A Velencei-tó délnyugati része összefüggő, nagy nádasainak gazdag, szinte páratlan fészkelőmadár-faunája már Herman Ottó idejében is híres volt. Számos hazai és külföldi szakember látogatott el azzal a céllal a Velencei-tóhoz, hogy a nagy kócsag, a kanalasgém és más madárfajok életét és szokásait tanulmányozza. A Madártani Intézet javaslataira a terület 1958 óta védett rezervátum.

Tovább

Velencei-tó és Dinnyési-fertő

A Fejér vármegyében található két vizes élőhely 965 hektáros összterülete 1979 óta szerepel a nemzetközi jelentőségű vizes élőhelyek listáján. A terület eredetileg egybefüggő tó volt, azonban a feltöltődés miatt a Dinnyési-fertő levált a magterületről. Így a Velencei-tavat nyílt vízfelület, míg a Dinnyési-fertőt nádasos, úszólápos, kevés nyíltvizes terület jellemzi. A két tó azonban kiegészíti egymást, szerves részei egymásnak.

Tovább
További kapcsolódó helyek megjelenítése További kapcsolódó helyek elrejtése
Mint minden weboldal, a dunaipoly.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. További tudnivalókat a cookie-król adatvédelmi tájékoztatónkban talál.