Az Esthajnalcsillag fényében

Turul emlékmű Tatabánya felett (Fotó: Moczik-Eredics Mária)
2017
03
február
Helyszín: Tatabánya
Besorolás: Könnyű séta

A Tatabánya feletti Turul hegyről indulunk, ahonnan szép kilátás nyílik a városra és a nyugati égen ragyogó Esthajnalcsillagra - ami nevével ellentétben nem csillag, hanem bolygó és Vénusz a neve. A szépség római istennőjéről elnevezett égitestet sokszor nézik idegen űrhajónak színesen vibráló fénye és lassú mozgása miatt. A szépség megtévesztő, a bolygó nem olyan barátságos, mint amilyennek látszik!

A tavasz során még látható lesz a nyugati látóhatár fölött, amelyet ez alkalommal nagy távcsövön keresztül is megfigyelhetik az érdeklődők. Tőle Keletre a Mars vöröslik, kicsit távolabb pedig az első negyedben lévő Holdat is távcsővégre kapjuk - jó háttérfotók készíthetők róla mobiltelefonokkal. A fényes bolygókon és a Holdon kívül még sok halvány égitest is várja az érdeklődőket. Útközben természetvédelmi és vadász szakember beszél a Gerecse élővilágról, vadjairól, erdeiről.

A túrát a az MCE Felsőgallai Amatőrcsillagász Klubbal közösen szervezzük.

Előzetes bejelentkezés szükséges!

Helyszín:

Tatabánya

Túra hossza, időtartama:

3-4 km, 3 óra

Találkozó:

18:00, Tatabánya, Turul emlékmű (GPS: 47.588702, 18.409104)

Részvételi díj:

teljes árú: 2000 Ft/fő, kedvezményes/családi: 1000 Ft/fő

Kapcsolattartó:

Czumpf Attila

Telefon:

+36 30 663 4651

Gerecsei Tájvédelmi Körzet

A Dunántúli-középhegységet északkeleten a Dunazug-hegység zárja le. Ennek a hegységnek a részét képezi a Gerecse-hegység is, amelyet északon a Duna folyama, keleten a Zsámbéki-medence, délnyugaton a Tatai-medence, míg nyugaton a Kisalföld határolja. A Gerecse-hegység három részre osztható, ezek: a Nyugati-Gerecse, a Központi-Gerecse és a Keleti-Gerecse.
Az 1977-ben létrehozott Gerecsei Tájvédelmi Körzet legnagyobb része a Központi-Gerecsében helyezkedik el.
A Gerecsei Tájvédelmi Körzet területe 8 739 hektár, ebből fokozottan védett 1 365 hektár.

Tovább
Mint minden weboldal, a dunaipoly.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. További tudnivalókat a cookie-król adatvédelmi tájékoztatónkban talál.