A Szénások természeti kincsei

Kilátás a Szénásokról
2020
23
május
Helyszín: Szénások Európa Diplomás Terület
Besorolás: Könnyű séta

Túránk a Pilisszentiván fölötti Borbás-gerincre vezet, mely a terület igazi szentélye. 

Fontos információk a járványügyi helyzetben, programjaink megtartásával kapcsolatban >>

1. túra: 9.30-13.00

2. túra: 10.00- 13.30

Utunk a fokozottan védett Szénások Európa Diplomás Terület olyan részeit is érinti, amelyek csak Igazgatóságunk szakvezetett túrái során látogathatóak. A túra alkalmával megismerkedünk a gerinc egyedülálló növény- és állatvilágával, miközben gyönyörködünk a táj szépségeiben. A távcsövét senki se hagyja otthon, hiszen a terület jellemző madaraival is találkozhatunk.

Helyszín:

Szénások Európa Diplomás Terület

Túra hossza, időtartama:

3,5 km, 3,5 óra

Találkozó:

9.30 és 10.00, Pilisszentiván, Sportpálya, a Villa Negra előtt (GPS: 47.6120000, 18.8844100)

Részvételi díj:

teljes árú: 1600 Ft, kedvezményes: 900 Ft

Kapcsolattartó:

Tóthné Becsei Katalin

E-mail:

pilisilen@dinpi.hu

Telefon:

+3630/511-1802

Szénások Európa Diplomás Terület

A Szénások dolomit hegyeit a Budai-hegységben az 1800-as évek vége óta az egyik kiemelkedő jelentőségű hazai természeti területként tartják számon. A társulások számos bennszülött (endemikus) és maradvány (reliktum) faj élőhelyét jelentik, közülük a pilisi len (Linum dolomiticum) a világon egyedül itt él. Értékét az Európa Tanács 1995-ben Európa Diploma adományozásával ismerte el. Természetvédelmi kezelésére 2003-ban az Európai Közösség LIFE-Nature programjából nyertünk támogatást.

Tovább

Pilisi Len Látogatóközpont

A BEMUTATÓHELY JELENLEG ZÁRVA TART! A Pilisszentivánon található megújult látogatóközpontunkban interaktív természetvédelmi kiállítás mutatja be a Szénások Európa Diplomás Terület élővilágát. A bemutatóhelyen vetítőterem, kültéri foglalkoztató terület, nyári konyha és vizesblokk ad lehetőséget gyerekcsoportok élményszerű foglalkoztatására.

Tovább

A Pilis

A Dunakanyar néven közismert, európai hírű tájunk jobb parti hegyeit évszázadokig Pilis néven ismerte mindenki. Földtani történetükben azonban nagyon különböznek, ezért kettébontásuk indokolt: a déli része a Pilis, tőle északra pedig a Visegrádi-hegység emelkedik.

Tovább
További kapcsolódó helyek megjelenítése További kapcsolódó helyek elrejtése
Mint minden weboldal, a dunaipoly.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. További tudnivalókat a cookie-król adatvédelmi tájékoztatónkban talál.