VEKOP-4.2.1-15-2016-00005 Pannon homoki élőhelyek fejlesztése

Széchényi 202 erfa
Időszak: 2016.05.02 - 2021.12.06
Téma: Özönnövények visszaszorítása, Élőhelyek helyreállítása, Védett területek kezelése
Forrás: VEKOP

A projekt elsődleges célja a mára erősen megfogyatkozott Pannon homoki gyepek és Euro-szibériai erdőssztyepptölgyesek állapotának javítása és kiterjedésének növelése.

A projekt által érintett kiemelt és közösségi jelentőségű élőhelyek Szigetmonostor, Szigetszentmiklós, Csévharaszt, Nagykőrös, Nagykáta, Szentmártonkáta és Tóalmás települések külterületein találhatóak. A negatív folyamatok megszüntetése nélkül a terület természetessége leromlana, diverzitása csökkenne, az élőhelyekhez kapcsolódó védett, fokozottan védett, illetve Natura 2000 jelölő fajok állományai is lecsökkennének.

A projekt kiemelt célja az agresszívan terjedő inváziós növényfajok (fehérakác, kései meggy, bálványfa, selyemkóró) visszaszorítása, majd ezt követően a kezelt területeken honos fafajok csemetéinek ültetése.  A területek természetességi állapotának növelése érdekében a jellemző illegális hulladék lerakók felszámolásra kerülnek. Ennek érdekében a védett területekre vezető gépjárművel megközelíthető utakat sorompóval lezárjuk. A nagykőrösi területen vadkizáró kerítés építése szükséges a jelentős vadlétszám miatt, így az újulat és a telepített facsemeték nagyobb biztonsággal fejlődhetnek.
Mint minden weboldal, a dunaipoly.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. További tudnivalókat a cookie-król adatvédelmi tájékoztatónkban talál.