Ugrás a fő tartalomra
ERFA png

VEKOP- 4.2.1-15-2016-00004 azonosítószámú, „A természet felfedezésének élményét nyújtó bemutatóhelyek fejlesztése Natura 2000 fajok és élőhelyek megismertetése érdekében Budapest vonzáskörzetében –III. ütem” c. projekt

ERFA png
Időszak: 2016.04.01 - 2022.11.30
Téma: Ökoturisztika, Környezeti nevelés, Energiahatékonyság
Forrás: VEKOP

A projekt elsődleges célja a Duna-Ipoly Nemzeti Park területén, a Közép-Magyarországi régióban elhelyezkedő fokozottan védett, idegenforgalmilag kiemelkedően jelentős Pál-völgyi-barlang bemutatóhelyszínének, és azzal összefüggő környezetének javítása, valamint a látogatók elől elzárt barlangok, mint Natura 2000 élőhelyek és a hozzájuk kapcsolódó élővilág bemutatása.

A barlang, látogatók számára is megnyitott szakaszán évente 34-35.000 látogató fordul meg, melyet a jelenlegi épület befogadó kapacitása a főszezonban nagyon nehezen lát el. A Pál-völgyi-barlang területén lévő, évek óta használaton kívüli, több mint 100 éves épület felújításával lehetőség nyílik nagyobb csoportok fogadására, megfelelő pénztár, kiállítótér, a kicsiknek játszóbarlang és egy vetítőterem kialakítására.

A látogatóközpont elsődleges funkciója az Igazgatóságunk működési területén lévő barlangok, azok geológiai, hidrológiai és természetvédelmi értékeinek, valamint az ott élő denevéreknek a bemutatása mellett a környezeti nevelés. Ennek egy egyik tervezett eleme a földszinten kialakításra kerülő kiállítótér. Itt a túra kezdetéig állandó és időszaki kiállításokat, ásvány bemutatót tekinthet meg a látogató. A gyermekek számára színes szivacs búvóbarlang játszóhely és kiscsúszda is készül. A felső szinten kialakított vetítőterem egyben alkalmas lesz előadások, a két túra között kisfilmek levetítésére, bemutatók, oktatások lebonyolítására, ezenkívül az idegenvezetőknek és az ott dolgozóknak is biztosítunk megfelelő helyiségeket, ahol kényelmesen átöltözhetnek, étkezhetnek és felkészülhetnek a csoportok fogadására.

LETÖLTHETŐ DOKUMENTUMOK:

Támogatási szerződés:

Támogatási szerződés >>

Közbeszerzés:

Ajánlattételi felhívás >>

Közbeszerzési dokumentumok >>

Vállalkozási szerződés >>

Közbeszerzési tanácsadás >>

módosítások 1, 2, 3, 4

A közbeszerzési értesítő ITT érhető el.

Szerződések:

Kiegészítő tervezés >>

Műszaki ellenőr >>

Olajtároló >>

Statikai állapotfelmérés >>

Tervezés >>

Szennyvízátemelő javítás I. >> és II. >>

Vörös József megbízási szerződés >>
módosítások: 12345

December 7-én nyit a Pál-völgyi-barlang új látogatóközpontja!

A látogatóközpont kiállításaivaltapintható kőzeteivel és további interaktív elemeivel közelebb hozza és érthetőbbé teszi a barlangok keletkezésének természeti csodáját.  

Tovább

Szavazz a Pilisi Len Látogatóközpontunk épületére!

Év háza pályázat

Tovább
További kapcsolódó hírek megjelenítése További kapcsolódó hírek elrejtése

Pál-völgyi-barlang

Hazánk leghosszabb barlangja leginkább cseppköveiről lett nevezetes, bár igazából sokkal jellemzőbbek rá a magas, hasadékszerű folyosók, a nagy szintkülönbségek és a hévizes eredetű, gömbszerű oldásformák. A barlang 1919 óta kisebb megszakításokkal folyamatosan látogatható. 500 méteres, megújult túraútvonala sok izgalmat tartogat: meseszerű cseppkövek, különleges szikla-alakzatok évezredek óta változatlan, megdermedt világába vezeti a látogatókat, csillogó kalcitkristályokat és ősi kagylólenyomatokat csodálhatunk meg.


A barlang mellett 2022-ban az egykori bányaőrház felújításával átadták a Pál-völgyi-barlang Látogatóközpontot. Itt a pénztár és az ajándékbolt mellett egy korszerű, interakítv elemekkel ellátott kiállítás kapott helyet, melyben a barlangok értékeibe kaphatnak betekintést a látogatók: elmerülhetnek a geológiai, hidrológiai és természetvédelmi ismeretekben, tudást sajátíthatnak el a barlangokban élő denevérekről.


A Pál-völgyi-barlangot 1904-ben fedezték fel egy, a Szépvölgyi út mellett található, ma már felhagyott kőfejtőben. Ekkor egy néhány száz méteres, igen szép szakaszt tártak fel belőle, amit hamarosan látogathatóvá is tettek.


A folyamatos kutatásnak köszönhetően a Pálvölgyi-Mátyáshegyi-barlangrendszer és a Hideg-lyuk - Harcsszályú-barlang "összekötésével" a barlangrendszer mára ismert járatainak hossza eléri a 32 kilométert, amivel ma Magyarország leghosszabb barlangja. (Hosszabb az Aggtelek-Jósvafői Baradla- és a hozzátartozó, szlovákiai Domica-barlangnál is.)

Tovább
Mint minden weboldal, a dunaipoly.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. További tudnivalókat a cookie-król adatvédelmi tájékoztatónkban talál.