VEKOP- 4.2.1-15-2016-00004 azonosítószámú, „A természet felfedezésének élményét nyújtó bemutatóhelyek fejlesztése Natura 2000 fajok és élőhelyek megismertetése érdekében Budapest vonzáskörzetében –III. ütem” c. projekt

széchényi 2020
Időszak: 2016.04.01 - 2021.05.31
Téma: Ökoturisztika, Környezeti nevelés, Energiahatékonyság
Forrás: VEKOP

A projekt elsődleges célja a Duna-Ipoly Nemzeti Park területén, a Közép-Magyarországi régióban elhelyezkedő fokozottan védett, idegenforgalmilag kiemelkedően jelentős Pál-völgyi-barlang bemutatóhelyszínének, és azzal összefüggő környezetének javítása, valamint a látogatók elől elzárt barlangok, mint Natura 2000 élőhelyek és a hozzájuk kapcsolódó élővilág bemutatása.

A barlang, látogatók számára is megnyitott szakaszán évente 34-35.000 látogató fordul meg, melyet a jelenlegi épület befogadó kapacitása a főszezonban nagyon nehezen lát el. A Pál-völgyi-barlang területén lévő, évek óta használaton kívüli, több mint 100 éves épület felújításával lehetőség nyílik nagyobb csoportok fogadására, megfelelő pénztár, kiállítótér, a kicsiknek játszóbarlang és egy vetítőterem kialakítására.

A látogatóközpont elsődleges funkciója az Igazgatóságunk működési területén lévő barlangok, azok geológiai, hidrológiai és természetvédelmi értékeinek, valamint az ott élő denevéreknek a bemutatása mellett a környezeti nevelés. Ennek egy egyik tervezett eleme a földszinten kialakításra kerülő kiállítótér. Itt a túra kezdetéig állandó és időszaki kiállításokat, ásvány bemutatót tekinthet meg a látogató. A gyermekek számára színes szivacs búvóbarlang játszóhely és kiscsúszda is készül. A felső szinten kialakított vetítőterem egyben alkalmas lesz előadások, a két túra között kisfilmek levetítésére, bemutatók, oktatások lebonyolítására, ezenkívül az idegenvezetőknek és az ott dolgozóknak is biztosítunk megfelelő helyiségeket, ahol kényelmesen átöltözhetnek, étkezhetnek és felkészülhetnek a csoportok fogadására.

Pál-völgyi-barlang

Hazánk leghosszabb barlangja leginkább cseppköveiről lett nevezetes, bár igazából sokkal jellemzőbbek rá a magas, hasadékszerű folyosók, a nagy szintkülönbségek, és a hévizek által kioldott gömbszerű oldásformák. A barlang 1919 óta kisebb megszakításokkal folyamatosan látogatható. 500 méteres, megújult túraútvonala sok izgalmat tartogat. Meseszerű cseppkövek, különleges szikla-alakzatok évezredek óta változatlan, megdermedt világába visz el.

Tovább
Mint minden weboldal, a dunaipoly.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. További tudnivalókat a cookie-król adatvédelmi tájékoztatónkban talál.