ERFA png

Tápió-mente komplex élőhelyvédelmi infrastruktúra fejlesztése

Széchényi 2020 erfa
Időszak: 2016.09.01 - 2023.06.30
Téma: Özönnövények visszaszorítása, Élőhelyek helyreállítása, Kutatás, Vízmegtartás
Forrás: KEHOP

A jászberényi Hajta-mocsár területén a KEHOP pályázat keretében lehetőségünk nyílt a vizes élőhelyek rehabilitációjára a patak időszakos visszaduzzasztásával.

A kedvezményezett neve: Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság

A projekt azonosító száma: KEHOP-4.1.0-15-2016-00053

Támogatás összege: 199 260 322 Ft

A szerződött támogatás mértéke: 100%


Adjuk vissza a vizet a tájnak!
A Hajta-menti vizes élőhelyek kiterjedése a 60-as évek vízrendezését követően jelentősen lecsökkent. A patakot mély csatornába terelték, melynek következtében a környező nádasok és rétterületek kiszáradásnak indultak, a vízhez kötődő élőlények elterjedési területe pedig leszűkült.

A vízszabályozás és hatása
A vizes élőhelyek rehabilitációjának és a patak időszakos visszaduzzasztásának köszönhetően szabályozhatóvá vált a víz megtartása a területen, illetve a kotrási munkálatokkal együtt több hektáros nyílt vizű tórendszer alakult ki. Ezáltal növeljük, illetve visszacsalogatjuk az itt potenciálisan fészkelő vízhez kötődő madarak állományát. A bíbicek, bakcsók, bölömbikák vagy éppen a nagy kócsagok, nyári ludak és cigányrécék megfigyelésére jó lehetőséget kínál a projekt keretében felépült új madárfigyelő torony. A terület rehabilitációjának köszönhetően várhatóan más vízhez kötődő védett fajok, így pl. a lápi szitakötő, réti csík vagy a mocsári teknős állománya is növekedni fog. Sőt a vízellátottság stabilizálódásával számolhatunk a vidra tartós megtelepedésére is!

Táji beavatkozás
A komplex természetvédelmi kezelés kiterjedt a vizes élőhelyeket övező özönnövényekkel (akác, ezüstfa, aranyvessző, vagy a selyemkóró) fertőzött erdők és legelők természetvédelmi kezelésére is. A projekt keretében elszállítottuk a területen lévő hulladékokat, valamint ismeretterjesztő táblákat helyeztünk el. A természetvédelmi célú beruházás nemcsak a vízi élőlények életfeltételeire, de a terület vízgazdálkodására, illetve a rekreációs lehetőségekre is kedvezően hat.

ADJUK VISSZA A VIZET A TÁJNAK tájékoztató füzet >>

SAJTÓMEGJELENÉSEK >>

Sajtóközlemény a projekt zárásról a Greenfo-n >>

LETÖLTHETŐ DOKUMENTÁCIÓ

Támogatási szerződések:

Támogatási szerződés >>

Támogatási szerzódés 1. sz. módosítás >>

Támogatási szerzódés 2. sz. módosítás >>

Közbeszerzések:

Ajánlattételi felhívás >>

Aláírt szerződés >>

Kiegészítő tájékoztatás >>

Vizes élőhelyek kialakításának kiviteli terve >>

A közbeszerzési hatóság hirdetménye ITT tekinthető meg.

Szerződések:

Műszaki ellenőr, EUROUT >>

EVD Szélkiáltó >>

Hajta élőhelyfejlesztés >>

Vörös József megbízási szerződés >>
módosítások: 12345

Fafajcserés szerkezet átalakítás >>
módosítások: 1

Hulladékok eltávolítása >>

Kisfilm elkészítése >>

Madármegfigyelő torony építése >>

Tókasza beszerzése >>
módosítások: 12

Ápolási munkák >>

Kaszagép >>

Villanypásztor >>

Villanypásztor karók >>

Visszaadjuk a vizet a tájnak!

Igazgatóságunk nagy hangsúlyt fektet a vizes élőhelyek természeti állapotának javítására. Közel egy évtizede, hogy a Hajta-patak alsó szakaszának pest megyei oldalán vízpótlást szolgáló műszaki létesítményeket hoztunk létre a természetvédelmi területeken. A Jászberényi Hajta-mocsár akkor kényszerűen kimaradt, de most egy újabb pályázat (KEHOP-4.1.0-15-2016-00053) lehetőséget biztosít számunkra, hogy a jászsági oldalon is megvalósítsuk az elképzeléseinket.

Tovább

Tápió-Hajta Vidéke Tájvédelmi Körzet

A Pest vármegye K-i részén elhelyezkedő Tápió-vidék Magyarország egyik különleges, természeti látnivalókban még bővelkedő tája. Meredek löszdombok, sivatagot idéző homokbuckák, az Alföld ősi arculatát felidéző mocsarak várják az ide látogató vendéget. Ehhez a Tápió-mente gazdag néprajzi hagyományai és az itt élők hamisítatlan vidéki vendégszeretete párosul. A Tápió-vidék három nagy tájegység, a Duna-Tisza-köze, a Tiszántúl és az Északi-középhegység találkozásánál fekszik, ami egy változatos, ritkaságokban gazdag élővilág kialakulását tette lehetővé. E sokszínűség védelmében jött létre 1998. júniusában a Tápió-Hajta Vidéke Tájvédelmi Körzet. A tájvédelmi körzet mozaikos elrendezésű, három nagyobb és kilenc kisebb részegysége elszórtan helyezkedik el. Területe 4515 ha, amelyből 182 ha fokozott védettséget élvez, utóbbiak csak engedéllyel, szakvezető irányításával tekinthetők meg.

Tovább

3.01 Mocsárrehabilitáció, zsilippel: Hajta-mocsár és Öreg-Hajta vízellátása

A 2023-ban 25 éves Tápió-Hajta Vidéke Tájvédelmi Körzet névadó vízfolyának a Hajta-pataknak a sorsa igen különleges. Térségében jelentős természeti értékek maradtak fenn, melyek megőrzésének a kulcsa a víz. A DINPI immár a 3. projekjét készíti elő, mellyel remélhetően hosszú távon javulnak a vízhiányos térség kilátásai.

Tovább
Mint minden weboldal, a dunaipoly.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. További tudnivalókat a cookie-król adatvédelmi tájékoztatónkban talál.