Kiemelt jelentőségű természeti értékek megőrzése a Turjánvidék Natura 2000 terület déli részén

Life
Időszak: 2011.09.01 - 2018.09.30
Téma: Élőhelyek helyreállítása
Forrás: LIFE

A program célja a Turjánvidék Natura 2000 terület déli részén található kiemelt jelentőségű élőhelyek és fajok védelme. A terület "zászlóshajó faja" a rákosi vipera.

A program célja a Turjánvidék Natura 2000 terület déli részén található kiemelt jelentőségű élőhelyek és fajok védelme. Ennek érdekében az alábbi természetvédelmi beavatkozásokat végezzük el:
  • aktív és passzív vízvisszatartás vízügyi műtárgyak segítségével,
  • özönnövény fajok eltávolítása kíméletes vegyszeres módszerekkel,
  • az élőhelykomplex egységének helyreállítása idegenhonos ültetvények helyett őshonos erdők telepítésével, szántóterületek visszagyepesítésével,
  • a rákosi vipera számára kedvező külterjes legeltetés bevezetése,
  • együttműködés a katonai használókkal,
  • szakmai kommunikáció,
  • ismeretterjesztés.
  A projekt hivatalos honlapja: www.turjanvidek.hu

Kapcsolódó kiadvány: ROSALIA kézikönyvek 3. Özönnövények visszaszorításának gyakorlati tapasztalatai

TÁBORFALVA - A TERMÉSZETES LŐTÉR c. film megtekintése >>

Új otthonra leltek a gyöngybagoly fiókák

Elfoglalták a gyöngybaglyok (Tyto alba) a Turjánvidék LIFE+ pályázat keretében korábban kihelyezett oszlopládát!

Tovább

Önkéntesek és hamvas rétihéják a Turjánvidéken

Beszámoló a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság (DINPI) felső-kiskunsági területein 2016 – 2018 folyamán végzett hamvas rétihéja költőhely-felmérésről

Tovább

Mi nyílik a kertemben?

Megjelent legújabb, a WWF Magyarországgal közösen kiadott kiadványunk az özönnövényekről.

Tovább

Örs, a kígyászölyv

Megkezdte vándorlását Örs, a fiatal kígyászölyv.

Tovább

Fiókaáldás Táborfalván

Turny Zoltán, az MME hamvas rétihéja-védelmi munkacsoport koordinátorának beszámolója.

Tovább
További kapcsolódó hírek megjelenítése További kapcsolódó hírek elrejtése

Cincér újság (2015. nyár) – Turjánvidék, az Alföld rejtett kincse

A Cincér Újság a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság félévente megjelenő kiadványa. Az újság ingyenes terjesztésű, amely megtalálható bemutatóhelyeinken és nagyobb rendezvényeinken.

Kiadja: Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság (2509 Esztergom, Strázsa-hegy). Felelős kiadó: Füri András. Szerkesztő: Lichter Katalin

Letöltés

Rosalia tanulmánykötetek 10. - Természetvédelem és kutatás a Turjánvidék északi részén

A Turjánvidék a Duna jégkorszakban elhagyott medrében kialakult, száraz homokbuckákkal tarkított lápos terület, mely a Duna–Tisza közén kb. 100 km hosszan, és néhány kilométer szélességben kíséri végig a folyót. A Rosalia sorozat 10. tagjában e sokszínű, izgalmas világ északi részén, a Turjánvidék Natura 2000 területen zajló tudományos tevékenységet mutatjuk be. A kötet összefoglalja a kutatások és a gyakorlati természetvédelem terén egyaránt nagy múlttal rendelkező Ócsai Tájvédelmi Körzetben, illetve Dabasi Turjános Természetvédelmi Területen eddig elért fontosabb eredményeket. Különleges helyzetet teremt, hogy ezen a területen fekszik hazánk második legnagyobb aktív katonai lőtere, a Táborfalvai Lő- és Gyakorlótér. A nagy természeti gazdagságú katonai terület a kutatók számára korábban nehezen volt bejárható, így természeti értékeit csak felületesen ismertük. Kötetünk közreadja e korábbi ismereteket kiegészítve az utóbbi években zajló intenzív feltárás eredményeivel is. Könyvünk a „Kiemelt jelentőségű természeti értékek megőrzése a Turjánvidék Natura 2000 terület déli részén” című LIFE+ pályázat keretében készült el.

Letöltés

Mi nyílik a kertemben?

Megjelent legújabb, a WWF Magyarországgal közösen kiadott, kiadványunk az özönnövényekről. Hogyan segíthetjük a természet – és benne saját magunk – védelmét KERTÉSZKEDÉS KÖZBEN? Melyek azok a növények, amiket nem tudunk féken tartani a kertünkben, és onnan kiszabadulva a természetben is károkat okozhatnak? Mit ültessünk helyettük és hogyan szabadulhatunk meg tőlük? Ezekre a kérdésekre ad választ új kiadványunk.

Letöltés
További kapcsolódó kiadványok megjelenítése További kapcsolódó kiadványok elrejtése
Mint minden weboldal, a dunaipoly.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. További tudnivalókat a cookie-król adatvédelmi tájékoztatónkban talál.