Ugrás a fő tartalomra

Kiemelt jelentőségű természeti értékek megőrzése a Turjánvidék Natura 2000 terület déli részén

Life
Időszak: 2011.09.01 - 2018.09.30
Téma: Élőhelyek helyreállítása
Forrás: LIFE

A program célja a Turjánvidék Natura 2000 terület déli részén található kiemelt jelentőségű élőhelyek és fajok védelme. A terület "zászlóshajó faja" a rákosi vipera.

A program célja a Turjánvidék Natura 2000 terület déli részén található kiemelt jelentőségű élőhelyek és fajok védelme. Ennek érdekében az alábbi természetvédelmi beavatkozásokat végezzük el:
  • aktív és passzív vízvisszatartás vízügyi műtárgyak segítségével,
  • özönnövény fajok eltávolítása kíméletes vegyszeres módszerekkel,
  • az élőhelykomplex egységének helyreállítása idegenhonos ültetvények helyett őshonos erdők telepítésével, szántóterületek visszagyepesítésével,
  • a rákosi vipera számára kedvező külterjes legeltetés bevezetése,
  • együttműködés a katonai használókkal,
  • szakmai kommunikáció,
  • ismeretterjesztés.
  A projekt hivatalos honlapja: www.turjanvidek.hu

Kapcsolódó kiadvány: ROSALIA kézikönyvek 3. Özönnövények visszaszorításának gyakorlati tapasztalatai

TÁBORFALVA - A TERMÉSZETES LŐTÉR c. film megtekintése >>

Új otthonra leltek a gyöngybagoly fiókák

Elfoglalták a gyöngybaglyok (Tyto alba) a Turjánvidék LIFE+ pályázat keretében korábban kihelyezett oszlopládát!

Tovább

Önkéntesek és hamvas rétihéják a Turjánvidéken

Beszámoló a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság (DINPI) felső-kiskunsági területein 2016 – 2018 folyamán végzett hamvas rétihéja költőhely-felmérésről

Tovább

Mi nyílik a kertemben?

Megjelent legújabb, a WWF Magyarországgal közösen kiadott kiadványunk az özönnövényekről.

Tovább

Örs, a kígyászölyv

Megkezdte vándorlását Örs, a fiatal kígyászölyv.

Tovább

Fiókaáldás Táborfalván

Turny Zoltán, az MME hamvas rétihéja-védelmi munkacsoport koordinátorának beszámolója.

Tovább
További kapcsolódó hírek megjelenítése További kapcsolódó hírek elrejtése

Cincér újság (2015. nyár) – Turjánvidék, az Alföld rejtett kincse

A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság negyedévente megjelenő hírlevele. Ingyenes terjesztésű kiadvány, amely környezetbarát újrahasznosított papírra készült. Az újság legfrissebb számát keresse Zöld Boltunkban (Budapest XII., Költő u. 21.), vagy bemutatóhelyeinken.

Letöltés

Rosalia tanulmánykötetek 10. - Természetvédelem és kutatás a Turjánvidék északi részén

A Turjánvidék a Duna jégkorszakban elhagyott medrében kialakult, száraz homokbuckákkal tarkított lápos terület, mely a Duna–Tisza közén kb. 100 km hosszan, és néhány kilométer szélességben kíséri végig a folyót. A Rosalia sorozat 10. tagjában e sokszínű, izgalmas világ északi részén, a Turjánvidék Natura 2000 területen zajló tudományos tevékenységet mutatjuk be. A kötet összefoglalja a kutatások és a gyakorlati természetvédelem terén egyaránt nagy múlttal rendelkező Ócsai Tájvédelmi Körzetben, illetve Dabasi Turjános Természetvédelmi Területen eddig elért fontosabb eredményeket. Különleges helyzetet teremt, hogy ezen a területen fekszik hazánk második legnagyobb aktív katonai lőtere, a Táborfalvai Lő- és Gyakorlótér. A nagy természeti gazdagságú katonai terület a kutatók számára korábban nehezen volt bejárható, így természeti értékeit csak felületesen ismertük. Kötetünk közreadja e korábbi ismereteket kiegészítve az utóbbi években zajló intenzív feltárás eredményeivel is. Könyvünk a „Kiemelt jelentőségű természeti értékek megőrzése a Turjánvidék Natura 2000 terület déli részén” című LIFE+ pályázat keretében készült el.

Letöltés

Mi nyílik a kertemben?

Megjelent legújabb, a WWF Magyarországgal közösen kiadott, kiadványunk az özönnövényekről. Hogyan segíthetjük a természet – és benne saját magunk – védelmét KERTÉSZKEDÉS KÖZBEN? Melyek azok a növények, amiket nem tudunk féken tartani a kertünkben, és onnan kiszabadulva a természetben is károkat okozhatnak? Mit ültessünk helyettük és hogyan szabadulhatunk meg tőlük? Ezekre a kérdésekre ad választ új kiadványunk.

Letöltés
További kapcsolódó kiadványok megjelenítése További kapcsolódó kiadványok elrejtése
Mint minden weboldal, a dunaipoly.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. További tudnivalókat a cookie-król adatvédelmi tájékoztatónkban talál.