Euro–szibériai erdősztyepp–tölgyesek és pannon homoki gyepek megőrzése a “Nagykőrösi pusztai tölgyesek” pSCI területén”

Life-Nagykőrös
Időszak: 2006.09.01 - 2011.12.31
Téma: Élőhelyek helyreállítása
Forrás: LIFE

A projekt célja a “Nagykőrösi pusztai tölgyesek” Natura 2000 terület jelölő élőhelyeit veszélyeztető öt tényező hatásának csökkentése hosszú távú földbérlet, özönnövény-fajok eltávolítása, erdőátalakítás, vadkizáró kerítés építése, oktatóközpont és tanösvény üzemeltetés által.

Az Alföld régvolt gazdagsága
Az Alföldet járó és mai képét szemlélő utas talán nemigen gondolná, hogy valaha kiterjedt erdők, és ligetes, erdőfoltokkal tarkított füves puszták – úgynevezett erdőssztyeppek – borították a magyar rónát. Ez a táj ejtette rabul a Kárpát-medencébe érkező őseink képzeletét, s ezt a tájat alakította történelmünk több mint ezer éven át. A folyószabályozásoknak, lecsapolásoknak, az intenzív erdészeti és szántóföldi gazdálkodásba vont területek növekedésének a következményeként mára már csak itt-ott maradt egy-egy kicsiny folt Alföldünk eredeti, – Európában példa nélkül álló – növénytakarójából. Az alföldi erdőssztyepp több mint száz védett fajnak ad otthont, köztük a fokozottan védett homoki kikericsnek, tartós szegfűnek és a – népiesen kékcsókának is nevezett – szalakótának.

Az erdőssztyeppek utolsó hírmondói
A Nagykőrös város határában elterülő pusztai tölgyes és homoki gyep mozaikja a legnagyobb és legtermészetesebb állapotban fennmaradt erdőssztyepp a Duna–Tisza közén, amire méltán lehetnek büszkék a környéken élők. A most is folyó intenzív erdőgazdálkodás, az özönnövények terjedése és a túl nagy vadállomány azonban erősen veszélyezteti az utolsó pusztai tölgyeseket, melyek a talajvízszint süllyedése miatt amúgy is sérülékenyek. Vajon hogyan tudjuk megőrizni ezt az egyedülálló tájat unokáink számára? A Duna–Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság, Nagykőrös Város Önkormányzata és a WWF Magyarország közösen kidolgozott egy ötéves természetvédelmi programot a nagykőrösi pusztai tölgyesek megmentésére. A program 2006 és 2011 között valósult meg, a LIFE-Természet alapból nyert támogatásnak köszönhetően.

A Nagykőrösi pusztai tölgyesek LIFE program tevékenységei
Örökerdő: A legjobb állapotú erdőssztyepp-részleteken a magán erdőtulajdonosokkal kötött megállapodás alapján 90 évig csak természetvédelmi kezelés folyik. Így e területek majdnem egy évszázadra kikerülnek a tarvágásos erdőgazdálkodás alól, helyette kizárólag természetvédelmi és jóléti célokat szolgálnak.
Élőhely-helyreállítás: A pusztai tölgyes belsejében is agresszívan terjedő, minden mást kiszorító özönnövényeket (akác, bálványfa, kései meggy, selyemkóró) kíméletesen eltávolítottuk. Helyükre őshonos fajok csemetéit (kocsányos tölgy, molyhos tölgy, fehér és szürke nyár) ültettük.
Vadkizárásos kísérlet: A nagykőrösi erdőből szinte teljesen hiányoznak az egészséges, fiatal tölgyek. A vadkizáró kerítéssel elkerített területen azt vizsgáljuk, vajon kizárólag a lesüllyedt talajvízszint okozza-e a tölgyes természetes felújulásának nehézségeit, vagy a vadkár csökkentése segíthet a probléma megoldásában.
Monitorozás: Nyomon követtük a természetvédelmi kezelések hatását, megfigyeljük a terület biológiai állapotának változását. A kutatások eredményeit honlapunkon, kiadványainkban és konferenciákon ismertettük.
Erdei oktatási központ: A Nagykőröshöz legközelebb eső Pálfája erdőben álló napközis tábort felújítjuk és erdei oktatási központtá alakítottuk, ahol kihelyezett tanórákat, családi rendezvényeket és nyári természetismereti táborokat szervezünk. A Pálfája Oktatási Központ programjai minden érdeklődő számára nyitottak.
Tanösvény: A Nagykőrös melletti tölgyes az egyik legszebb kirándulóhely a környéken. A Pálfája erdőben kiépülő, a pusztai tölgyesek élővilágát bemutató tanösvény és a hozzá tartozó vezetőfüzet segíti az erre járó turistákat a terület értékeinek a megismerésében.

A nagykőrösi tölgyesekről és a LIFE-Természet programról a www.pusztaitolgyes.hu oldalon bővebben is olvashat.  

Az Alföld régvolt gazdagsága Az Alföldet járó és mai képét szemlélő utas talán nemigen gondolná, hogy valaha kiterjedt erdők, és ligetes, erdőfoltokkal tarkított füves puszták – úgynevezett erdőssztyeppek – borították a magyar rónát. Ez a táj ejtette rabul a Kárpát-medencébe érkező őseink képzeletét, s ezt a tájat alakította történelmünk több mint ezer éven át. A folyószabályozásoknak, lecsapolásoknak, az intenzív erdészeti és szántóföldi gazdálkodásba vont területek növekedésének a következményeként mára már csak itt-ott maradt egy-egy kicsiny folt Alföldünk eredeti, – Európában példa nélkül álló – növénytakarójából. Az alföldi erdőssztyepp több mint száz védett fajnak ad otthont, köztük a fokozottan védett homoki kikericsnek, tartós szegfűnek és a – népiesen kékcsókának is nevezett – szalakótának.
Az erdőssztyeppek utolsó hírmondóiA Nagykőrös város határában elterülő pusztai tölgyes és homoki gyep mozaikja a legnagyobb és legtermészetesebb állapotban fennmaradt erdőssztyepp a Duna–Tisza közén, amire méltán lehetnek büszkék a környéken élők.
A most is folyó intenzív erdőgazdálkodás, az özönnövények terjedése és a túl nagy vadállomány azonban erősen veszélyezteti az utolsó pusztai tölgyeseket, melyek a talajvízszint süllyedése miatt amúgy is sérülékenyek. Vajon hogyan tudjuk megőrizni ezt az egyedülálló tájat unokáink számára?
A Duna–Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság, Nagykőrös Város Önkormányzata és a WWF Magyarország közösen kidolgozott egy ötéves természetvédelmi programot a nagykőrösi pusztai tölgyesek megmentésére. A program 2006 és 2011 között valósult meg, a LIFE-Természet alapból nyert támogatásnak köszönhetően.
A Nagykőrösi pusztai tölgyesek LIFE program tevékenységeiÖrökerdő: A legjobb állapotú erdőssztyepp-részleteken a magán erdőtulajdonosokkal kötött megállapodás alapján 90 évig csak természetvédelmi kezelés folyik. Így e területek majdnem egy évszázadra kikerülnek a tarvágásos erdőgazdálkodás alól, helyette kizárólag természetvédelmi és jóléti célokat szolgálnak.Élőhely-helyreállítás: A pusztai tölgyes belsejében is agresszívan terjedő, minden mást kiszorító özönnövényeket (akác, bálványfa, kései meggy, selyemkóró) kíméletesen eltávolítottuk. Helyükre őshonos fajok csemetéit (kocsányos tölgy, molyhos tölgy, fehér és szürke nyár) ültettük.Vadkizárásos kísérlet: A nagykőrösi erdőből szinte teljesen hiányoznak az egészséges, fiatal tölgyek. A vadkizáró kerítéssel elkerített területen azt vizsgáljuk, vajon kizárólag a lesüllyedt talajvízszint okozza-e a tölgyes természetes felújulásának nehézségeit, vagy a vadkár csökkentése segíthet a probléma megoldásában.Monitorozás: Nyomon követtük a természetvédelmi kezelések hatását, megfigyeljük a terület biológiai állapotának változását. A kutatások eredményeit honlapunkon, kiadványainkban és konferenciákon ismertettük.Erdei oktatási központ: A Nagykőröshöz legközelebb eső Pálfája erdőben álló napközis tábort felújítjuk és erdei oktatási központtá alakítottuk, ahol kihelyezett tanórákat, családi rendezvényeket és nyári természetismereti táborokat szervezünk. A Pálfája Oktatási Központ programjai minden érdeklődő számára nyitottak.Tanösvény: A Nagykőrös melletti tölgyes az egyik legszebb kirándulóhely a környéken.  A Pálfája erdőben kiépülő, a pusztai tölgyesek élővilágát bemutató tanösvény és a hozzá tartozó vezetőfüzet segíti az erre járó turistákat a terület értékeinek a megismerésében.

A nagykőrösi tölgyesekről és a LIFE-Természet programról a www.pusztaitolgyes.hu oldalon bővebben is olvashat.  Mint minden weboldal, a dunaipoly.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. További tudnivalókat a cookie-król adatvédelmi tájékoztatónkban talál.