CE1359 – Centralparks „A Kárpátok védett területeinek menedzsment kapacitás növelése a biodiverzitás védelmének integrációja és harmonizációja érdekében, a helyi társadalmi-gazdasági fejlődés elősegítésével

Interreg centralparks
Időszak: 2019.04.01 - 2022.03.31
Téma: A Kárpátok védelme, Védett területek kezelése, Védett területek menedzsment kapacitásának bővítése, Biodiverzitás és tájképi értékek védelme
Forrás: ERDF

A Kárpátok védelme, védett területek kezelése, védett területek menedzsment kapacitásának bővítése, biodiverzitás és tájképi értékek védelme

A Kárpátok Európa egyik legfontosabb ökorégiójához tartozik. Nemcsak a vadvilág számára nyújt menedéket, hanem a fennmaradt idős erdők jelentős része is itt található. Ugyanakkor a Kárpátok ad otthont Európa egyik leggazdagabb kulturális tájképének is. A biodiverzitás csökkenése és a növekvő nyomás azonban veszélyezteti a még megmaradt természeti értékeket. Ez tette szükségessé a nemzetközi összefogást a fennálló környezetvédelmi problémák számba vételére a Kárpátok térségének minden országában.

A Centralparks projekt az Európai Unió INTERREG CENTRAL EUROPE Programjának társfinanszírozásával valósul meg, teljes költségvetése 1,6 millió euró. A projekt 9 országból 8 partnert és 8 társult partnert fog össze, fő célja a védett területek kezelési kapacitásának harmonizációja a Kárpátok területén. A projekt szélesíti a résztvevők ismereteit, és felhívja figyelmüket a természetben fellelhető erőforrások kezelése során bevált európai gyakorlatok alkalmazására a fenntartható helyi fejlődés elérése érdekében. A Centralparks projekt a természetvédelem, a természetben fellelhető erőforrások tervezését és menedzsmentjének integrált megközelítéseit tűzi ki célul.

A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság képviseli a Duna magyar szakaszán lévő természeti területeket. Olyan innovatív élőhelytérképezési módszerek használatával, mint a lézer alapú távérzékelés, a nemzeti park új megközelítéseket alkalmaz a védett területek felméréséhez és kezeléséhez.

A pályázat eredeti címe: Building management capacities of Carpathian protected areas for the integration and harmonization of biodiversity protection and local socio-economic development. 

www.centralparks.eu/

LETÖLTHETŐ DOKUMENTUMOK:

Támogatási szerződés:

Támogatási szerzódés >>

Partnerségi megállapodás >>

Egyéb szerződések:

Börzsöny élőhelytérképezés >>

Börzsöny természetvédelmi kezelési terv >>

TTTF biodiverzitás >>

TTTF kommunikáció >>

TTTF turizmus >>

Erdőállapot monitoring >>

Ajánlatkérések:

Denevérfauna felmérés >>

Lefolyás modell >>

Erdőállapot monitoring >>

LiDAR elemzés >>

Szaproxyl bogárfajok >>

Gyepállapot felmérés >>

Mint minden weboldal, a dunaipoly.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. További tudnivalókat a cookie-król adatvédelmi tájékoztatónkban talál.