Az Ipoly-völgy komplex élőhelyfejlesztése

széchényi 2020
Időszak: 2015.10.01 - 2020.07.31
Téma: Özönnövények visszaszorítása, Élőhelyek helyreállítása
Forrás: KEHOP

A projekt a középső Ipoly-völgyben valósul meg, magában foglalva a vizes élőhely rehabilitációt három helyszínen (drégelypalánki Nagy-sziget, drégelypalánki Csadó-mocsár, és ipolyszögi-égerláp), valamint az ipolyvecei szürkemarha-telep fejlesztését.

Mindhárom rehabilitáció keretében az Ipoly-völgy komplex élőhelyfejlesztése valósul meg. Ez magában foglalja lokális vízvisszatartó és vízkormányzó műtárgyak kialakítását, élőhelyfejlesztési célú kotrást, víztér mélyítést és vízszintszabályozást (Nagy-sziget, Ipolyszögi láp, Csadó-mocsár), amely munkálatokkal összesen mintegy 130 hektárnyi terület vízellátásának javítását célozzuk meg.

A major fejlesztése során gépeket szerzünk be, illetve az előző pályázati konstrukció során kimaradt tételeket valósítjuk meg kisebb építkezés formájában. Mindez az állatok minőségi ellátását, ezáltal az általuk kezelt természetközeli állapotú gyepek fenntartását szolgálja.

További pályázati elem az Ipoly-híd túraútvonal vonzerejét növelő fejlesztés, amely magában foglalja  egy új „magasleselkedő” építését, a Hévíz-patak átkelő pallójának cseréjét, irányjelző oszlopok, illetve  tájékoztató táblák felújítását.

A projekt időtartama alatt évente megrendezésre kerül az elsősorban kisgyermekes családokat megszólító, a területet és a helyi természetvédelmet népszerűsítő tavaszi „Ipoly-völgy kincsei Terepi Természetismereti Nap”.

Borúban-derűben az Ipoly-völgy Kincsei

A változékony időjárás sem szabott gátat a kiváló hangulatnak.

Tovább

"Ipoly-völgy kincsei" természetismereti nap

A jó hangulatú programot Drégelypalánkon tartottuk helyi gyerekeknek.

Tovább
További kapcsolódó hírek megjelenítése További kapcsolódó hírek elrejtése
Mint minden weboldal, a dunaipoly.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. További tudnivalókat a cookie-król adatvédelmi tájékoztatónkban talál.