A rákosi vipera hosszútávú védelmének megalapozása

Life Ok
Időszak: 2004.01.01 - 2007.12.31
Téma: Élőhelyek helyreállítása
Forrás: LIFE

A pályázat célja a rákosi vipera (Vipera ursinii rakosiensis) kihalásának megakadályozása.

Bemutatkozik a rákosi vipera A rákosi vipera az egyetlen bennszülött (csak a Kárpát-medencében őshonos), gerinces alfaj Magyarországon és egyben Európa egyik legveszélyeztetettebb hüllője. “A rákosi vipera (Vipera ursinii rakosiensis) hosszútávú megőrzésének megalapozása” pályázatban megmentésére fogott össze a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság és a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság, és közösen elnyerték az Európai Unió LIFE alapjának támogatását.

A rákosi vipera (Vipera ursinii rakosiensis) fokozottan védett, egyedenként egymillió forint az eszmei értéke. Elterjedési területe jelentősen összeszűkült, napjainkban csak a Duna–Tisza köze néhány pontján, a Hanságban és Erdélyben él. Világállományát mindössze 500 példányra becsülik a kutatók. A felnőtt példányok mérete nem haladja meg a 60 cm-t, összetekeredve mindössze akkora ez a szép állat, mint egy gyerektenyér. A nedves és száraz gyeptípusok alkotta rétek találkozási zónáját lakja, mert ez biztosít számára kedvező mikrodomborzati és mikroklimatikus adottságokat. A hideg tél átvészelését a magasabb, száraz dombhátak teszik lehetővé számára, ahol rágcsálójáratokba bújva alussza téli álmát. A fiatal viperák szöcskét, sáskát, tücsköt esznek, a kifejlett egyedek gyíkokat, madárfiókákat és rágcsálóivadékokat is elfogyasztanak.

Nagyon óvatos állat. Ha közeledünk hozzá, villámgyorsan rágcsálójáratokba húzódik. A természetben elvétve találkozhatunk vele, legnagyobb az esély kora tavasszal megpillantani, mikor nászidőszakuk van, és ezért többet mozognak. Elevenszülő állat. A nőstények nyár végén 6-14, alig 2 gramm súlyú kisviperát hoznak világra. A rákosi vipera a legritkább esetben mar, mérge nem veszélyes, méhcsípésszerű. Nem tudunk róla, hogy valaha halált okozott volna.

Eltűnésének oka elsősorban az élőhelyvesztés, de a szándékos pusztítás és a kereskedelmi célú gyűjtés is hozzájárult a faj vészes megfogyatkozásához. A veszélyeztetett hüllőfajjal foglalkozó szakemberek végül – utolsó szalmaszálként – a fenti pályázat keretében létrehozták a Rákosivipera-védelmi Központot, ahol mesterséges szaporítási programot kezdtek meg. Szerencsére a próbálkozást várakozáson felüli siker koronázta: mára a kunadacsi komplexumban 1700-nál több rákosi vipera született már, és megkezdődött a visszatelepítésük is természetes élőhelyeikre.

Az 1990-es években a Táborfalvai lőtéren található élőhely a vipera egyik legstabilabb állományának adott otthont. Mivel a kisméretű populációk mindig nagyon sérülékenyek, több helyi katasztrófa összeadódó hatása itt is elegendő volt a teljes összeomlásához. A rákosi vipera megmentését célzó LIFE programunkban a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság ezeken a vipera-élőhelyeken végzett növényzet-térképezést, egyenesszárnyú- és kisemlős felmérést, valamint vizsgáltuk, hogy a vipera jelen van-e még itt. A rákosi viperáról szóló tudományos információkat egy Rosalia tanulmánykötetbe foglaltuk össze. Jelenleg azon dolgozunk, hogy a megfelelő természetvédelmi kezeléssel a pályázati célterületünkön fekvő viperaélőhelyet újra kedvezővé tegyük e ritka és veszélyeztetett kígyófaj számára.

Miről ismerhetjük fel a rákosi viperát?
Hossza: max. 60 cm
Szeme: pupillája függőleges állású
Farka: rövid, hirtelen elkeskenyedő

Mintázata:
  • tarkóján pillangó alakú folt van
  • hátán szürkésbarna alapon cikk-cakk mintázat fut végig
  • hasa szürke, piszkosfehér foltokkal Európa egyik legveszélyeztetettebb hüllője, a rákosi vipera (Vipera ursinii rakosiensis) kihalásának megakadályozása érdekében az alábbi feladatokat végezték el:
  • fajvédelmi központ kialakítása és üzemeltetése,
  • állománymonitoring és alapkutatás,
  • szemlélet-formálás,
  • gyeprekonstrukció.
Mint minden weboldal, a dunaipoly.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. További tudnivalókat a cookie-król adatvédelmi tájékoztatónkban talál.