A Pannon bennszülött tartós szegfű védelme

Life Ok
Időszak: 2006.09.01 - 2011.12.31
Téma: Fajvédelem
Forrás: LIFE

A pályázat célja a tartós szegfű védelme, homoki élőhelyeinek invazívmentesítésével és ex situ szaporítással.

A tartós szegfű a csak Duna-Tisza közén fordul elő, fokozottan védett, Natura 2000 jelölő faj. A projekt célja az volt, hogy megállítsa a veszélyeztetett növény állományának csökkenését. Ennek érdekében az alábbi feladatokat végeztük el:
- Helyreállítottuk a legfontosabb élőhelyeit. A sűrűn telepített feketefenyőt és akácot kivágtuk, helyettük az élőhelyre természetes állapotában jellemző fehér- és szürkenyárakat telepítettünk. Ezekből idővel tisztásokkal szabdalt, borókás nyárfaligetek lesznek, melyek a tartós szegfű mellett sok más homokpusztai növénynek is kedvező élőhelyei.
- A Szegedi Egyetem füvészkertjében 15 000 szegfűpalántát neveltek, majd visszatelepítették őket az eredeti élőhelyükre.
- A természetvédelmi szakemberek minden élőhelyen figyelikaz állomány növekedését, a kezelések hatásait.
- A szegfűvédelmi program menetéről tájékoztattuk a lakosságot, hisz a környékükön élő ritka vadvirágot, csak együtt, az ő támogatásukkal óvhatjuk meg.
Mint minden weboldal, a dunaipoly.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. További tudnivalókat a cookie-król adatvédelmi tájékoztatónkban talál.