Ugrás a fő tartalomra

A Duna-Ipoly Nemzeti Park Esztergom Strázsa-hegyi gyepterületeinek természetvédelmi kezelését szolgáló állattartási infrastruktúra kialakítása

KEOP
Időszak: 2014.04.01 - 2015.05.31
Téma: Állattartó telep
Forrás: KEOP

A projekt célja az esztergomi Strázsa-hegy környékén található gyepek értékeinek megőrzése legeltetéssel és kaszálással, továbbá őshonos juhfajták és magyar szürke gulya fenntartása. Mindezek érdekében téli állattartó telepet alakítunk ki.

A projekt céljai az alábbiak:
  • az esztergomi Strázsa-hegy környékén található gyepek értékeinek megőrzése legeltetéssel és kaszálással,
  • őshonos juhfajták és magyar szürke gulya fenntartása.
Ezek érdekében építjük fel a Strázsa-hegyi Természetvédelmi Majort. Az építési munkák az alábbi feladatokat foglalják magukba:
  • A Major területén lévő összeomlott épületeket elbontjuk, a területet kiatakarítjuk.
  • Két épületet felújítunk, melyek közül az egyik gépszinként és takarmánytárolóként, a másik juhhodályként és szociális épületként szolgál majd.
  • A major területén téli karámrendszer épül a szürkemarha gulya tartására.
  • A Majorhoz kapcsolódó védett természeti területeken a legeltetési időszakban a legelők, kaszálók és peremrészeik karbantartását őshonos juhfajta és magyar szürke gulya végzi majd. Itatásukat mobil itatóhelyekkel oldjuk meg.  
Mint minden weboldal, a dunaipoly.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. További tudnivalókat a cookie-król adatvédelmi tájékoztatónkban talál.