A Duna ártéri élőhelyeinek helyreállítása és kezelése

n2000, LIFE, luhov
Időszak: 2015.12.01 - 2024.01.31
Téma: Özönnövények visszaszorítása, Élőhelyek helyreállítása
Forrás: LIFE

A projekt célja a szlovákiai és magyarországi helyszíneken bolygatott dunai holtágak és árterek vízjárásának visszaállítása, a közösségi jelentőségű ártéri élőhelyek helyreállítása és ezekhez kapcsolódóan a természetvédelmi törekvések széleskörű megismertetése.

A pályázat címe angol nyelven:
Conservation and management of Danube floodplain habitats

A magyarországi célterületek és tevékenységek:

  1. Fekete nyár törzsültetvény és anyatelep létesítése a Rácalmási-szigeten. Célja a genetikai anyag archiválása és az élőhely-rekonstrukciós munkákhoz szükséges csemeték előállítása. A feladat részét képezi a Duna mentén fekete nyárfák mintázása és genetikai vizsgálata is.
  2. Élőhely-rekonstrukciós munkák a Háros-szigeten. Az ártéri puha- és keményfás ligeterdők megőrzése érdekében lágy- és fásszárú özönnövények (zöld juhar, japán keserűfű, Solidago sp.) visszaszorítását, az egykori katonai használatból maradt hulladék (lőszer, betonmaradványok) felszámolását, a terület védelmét és értékeinek további feltárását végezzük el.
  3. A dunai ártér értékeinek a természetvédelmi munkának a széleskörű megismertetése érdekében a Szentendrei Duna-ágon végzett vízi szakvezetéseket, családi napokat szerveztünk Dömösön és kiadványokat adtunk ki.


Érintett szervezetek:

  • Vezető partner: Bratislavské regionálne ochranárske združenie (BROZ),
  • Water Management Construction, state enterprise (VV),
  • Water Research Institute (VÚVH),
  • National Forestry Center (NLC – LVÚ),
  • Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság (DINPI).


A pályázat honlapja >> 

Kapcsolódó anyagok:

 

Kenutúrák

Bérelhető kenuk és természetismereti kenutúrák.

Tovább

Kenutúrák a nemzeti parkban

A természetszemléléshez talán leginkább alkalmas vízisport szerelmesei most minden szombaton kenuzhatnak egyet nálunk!

Tovább

Dömösi Zöld Forgatag visszatekintő

Az idei Dömösi Zöld Forgatagra ismét sokan, közel 500-an látogattak el. 

Tovább
További kapcsolódó hírek megjelenítése További kapcsolódó hírek elrejtése

Duna-Ipoly Nemzeti Park

A Duna-Ipoly Nemzeti Park területe a Pilis, a Visegrádi- és a Börzsöny hegységeket, az Ipoly-völgy Hont és Balassagyarmat közötti szakaszát és a Szentendrei-sziget egyes területeit foglalja magában. A Nemzeti Park térségének egyedi sajátosságát a három nagy tájképi egység, a folyóvölgyek, a hegységek és a síkság találkozása adja. Ebből következik a terület nagyfokú változatossága, amely egyedülálló határainkon belül.

Tovább

Háros-szigeti ártéri erdő TT

Az eredeti vagy ehhez közelálló ártéri erdők napjainkban ugyancsak megfogyatkoztak nagy folyóink mentén. Ez a közel 60 hektáros védett terület a Duna fővárosi szakaszának jobb partján, a Budafok és Nagytétény közötti pleisztocén terasz előterében fekszik.

Tovább
További kapcsolódó helyek megjelenítése További kapcsolódó helyek elrejtése

Cincér újság (2016. tél)

A Cincér Újság a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság félévente megjelenő kiadványa. Az újság ingyenes terjesztésű, amely megtalálható bemutatóhelyeinken és nagyobb rendezvényeinken.

Kiadja: Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság (2509 Esztergom, Strázsa-hegy). Felelős kiadó: Füri András. Szerkesztő: Lichter Katalin

Letöltés

Cincér újság (2017. ősz) – 20 éves a Duna-Ipoly Nemzeti Park!

A Cincér Újság a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság félévente megjelenő kiadványa. Az újság ingyenes terjesztésű, amely megtalálható bemutatóhelyeinken és nagyobb rendezvényeinken.

Kiadja: Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság (2509 Esztergom, Strázsa-hegy). Felelős kiadó: Füri András. Szerkesztő: Lichter Katalin

Letöltés

Cincér újság (2018. tél)

A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság negyedévente megjelenő hírlevele. Ingyenes terjesztésű kiadvány, amely környezetbarát újrahasznosított papírra készült. Az újság legfrissebb számát keresse Zöld Boltunkban (Budapest XII., Költő u. 21.), vagy bemutatóhelyeinken.

Letöltés
További kapcsolódó kiadványok megjelenítése További kapcsolódó kiadványok elrejtése
Mint minden weboldal, a dunaipoly.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. További tudnivalókat a cookie-król adatvédelmi tájékoztatónkban talál.