Zöld utat a békáknak!

Erdei béka (Fotó: Hock Ferenc)

Az igen enyhe februárt követő, fagyos éjszakákat hozó hideg március eleji időjárás nem engedte túl korán elindulni a kétéltűeket, de a melegebb tavaszi idő beálltával megkezdődik az erdei békák, majd sorra a többi faj vonulása a téli menedékként szolgáló erdőkből a szaporodóhelyek felé.

Napjainkban sajnos sok helyen keresztezi autóforgalom a vonulási utakat, melynek következtében az elütött egyedek száma igen jelentős is lehet. Magyarországon valamennyi kétéltűfaj védett, állományaik az élőhelyek leromlása és a klímaváltozás következtében csökkenőben vannak, ezért megóvásuk a természetvédelem egyik kiemelt feladata.

Erdei béka petecsomó (Hock Ferenc)

A Visegrádi-hegységben található Királykunyhó térségében a Igazgatóságunk a Pilisi Parkerdő ZRt.-vel együttműködésben a korábbi években közel 700 méter hosszúságban békaterelő berendezést telepített. Ez lényegében egy karókhoz rögzített háló, amely megakadályozza a vonuló kétéltűeket abban, hogy az úttesten áthaladjanak. Az állatokat a békaterelő segítségével a patakmedren és az út alatti átereszen keresztül az út alatt, biztonságosan vezetjük át a szaporodóhelyre.

 Terelő javítás (Váradi Éva)

Az idei év tavaszán sor került a több helyen már elfeküdt vagy szakadt ponyva javítására és a karók pótlására a békaterelő teljes hosszúságában. A közút kezelője pedig elvégezte az út alatti átereszek tisztítását is, hogy azok alkalmasak legyenek az állatok átkeléséhez.

Kívánunk a békáinknak békés vonulást és csapadékos tavaszt!

Váradi Éva és Hock Ferenc

Pilis-Budapest környéki TE

A Visegrádi-hegység

A Visegrádi-hegységet elsősorban az különbözteti meg a Pilistől, hogy vulkáni eredetű. A Kárpátok felgyűrődése miatti tektonikai feszültségek heves vulkanikus tevékenység formájában oldódtak fel a késő-miocén földtörténeti kor során, mintegy 20 millió éve. A rövid - egymillió év alatt lezajlott - vulkanizmus lávatakarói a Pilis hegyalkotó kőzeteit, a dachsteini mészkövet és a fődolomit rétegeket fedték le. A vulkanizmus korai szakaszát idézi a dunabogdányi Csódi-hegy, amelyet egy, csak felboltozódást okozó, de a felszínt akkoriban takaró kőzeteket áttörni nem képes vulkáni tevékenység alakított ki.

Tovább
Mint minden weboldal, a dunaipoly.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. További tudnivalókat a cookie-król adatvédelmi tájékoztatónkban talál.