Vigyázzunk természeti értékeinkre!

Vadludak, Öreg-tó (Fotó: Csonka Péter)

Múlt pénteken ismeretlen tettesek több ezer vadludat zavartak fel, veszélyeztetve túlélésüket.

November 18-án este 19 óra körül hosszabb időn keresztül erős fénycsóvával egy, vagy több személy felzavarta a Tatai Öreg-tó medrében pihenő közel 40 ezer vízimadarat. Sokezer madár azonnal elmenekült távolabbi nyugodt vizekre, míg több ezer társuk még órákig riadtan kereste megszokott pihenőhelyét. Másnap reggel egy fiatal nagy liliket gerinctörötten találtunk a városban, a nagy riadalomban nekirepülhetett valaminek.

Az Öreg-tó legfontosabb küldetése az itt megpihenő, telelő madarak nyugalmának biztosítása. Elsősorban ezért nyilvánították természetvédelmi területté, ezért lett Natura2000 Különleges Madárvédelmi terület, illetve ezért vált a Ramsari Egyezmény részeként nemzetközi jelentőségű vizes élőhellyé. A jóérzésű emberek tudják (és erre táblák is figyelmeztetnek), hogy ilyenkor ősz és tavasz között nincs helye a tó medrében pihenő sokezernyi madár zavarásának. És aki ezt mégis megszegné, az természetkárosítást követ el és súlyos bírsággal is sújtható.

Sajnos az ilyen eset nem egyedi. Az elmúlt években is volt hasonló randalírozás. És ilyenkor mindig ez történik: a több tízezernyi vízimadár felriad, menekülni kényszerül a szélrózsa minden irányába, és lassan-lassan megkopik az Öreg-tó varázsa: a védett terület biztosította nyugalom. Ez a folyamat javában tart, egyre több madár kényszerül a várostól távoli vizekre. Pedig Tata téli hangulatához a vadludak vonulása szervesen hozzátartozik. Az egész világról csodájára járnak, ahogy az ősi pihenőhely dacol a város fényeivel, zajával, forgatagával. De ezzel a felelőtlen emberi zavarással sajnos nem lesz képes felvenni a versenyt!

A hasonló esetek elkerülése érdekében minden este és éjjel rendszeres járőrszolgálatot szervez és teljesít a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság Természetvédelmi Őrszolgálata, a Tatai Rendőrkapitánysággal és az Országos Természetőr Egyesület megyei polgári természetőreivel. De mindezek mellett is kérjük minden jóérzésű ember segítségét, hogy a hasonló eseteket minden lehetséges eszközzel próbálják meg kiszűrni, az ilyen esetek elkövetőit figyelmeztetni.

A természeti értékeink megőrzésében való együttműködését Önnek is megköszönjük!

Csonka Péter
tájegységvezető
Gerecsei Természetvédelmi Tájegység

www.vadludsokadalom.hu

www.dinpi.hu
www.szazvolgy.hu
www.mme.hu
Mint minden weboldal, a dunaipoly.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. További tudnivalókat a cookie-król adatvédelmi tájékoztatónkban talál.