Uráli bagoly mentés közösségi összefogással!

Az bagoly kezelése a Budapesti Állatkert mentőhelyén (Fotó: Németh András)

A mostani történet bizonyítja, hogy a sok esetben megosztó közösségi médiának életmentő szerepe lehet, ha jó szándékú közösség áll mögötte!

Január 29-én reggel a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság munkába tartó kollégája a közösségi médiafelületen értesült róla, hogy fél órával korábban egy sérült bagolyról töltöttek fel képeket Isaszegen. Eredeti útvonalát módosítva azonnal a helyszínre sietett, de a madarat már nem találta a helyszínen. A bejegyzés hozzászólásaiból kiderült: a baglyot befogták, és egy helyi iskolában van. Odaérve meg is találta a madarat, amely egy dobozban várta a fejleményeket.

Legnagyobb meglepetésre kiderült: egy uráli bagoly került befogásra. A madár láthatóan igen rossz állapotban volt, a szemeit nem tudta kinyitni, a csőréből véres váladék szivárgott. Gázolásra utaló nyílt törései azonban szerencsére nem voltak. A sokkos állapotban levő, erősen legyengült állatot a Budapesti Állatkert mentőhelyére szállították, ahol azonnali és szakszerű állatorvosi ellátásban részesült. Az életveszélyesen kiszáradt madár azonnali folyadékpótlásához vénakanült kellett beültetni a lábába. A helyben elvégzett sürgős laboratóriumi vizsgálatok eredményei alapján megkezdték a szükséges antibiotikumos kezelést is. A sérült szemek ellátása, valamint az állat általános roborálása is folyamatban van.

Köszönjük minden érintett fél összefogását! A képeket feltöltő felhasználótól kezdve, a helyi oktatási intézmény vezetőjén keresztül az Állatkert szakembergárdájáig!

Az uráli bagoly hazánkban fokozottan védett faj, Igazgatóságunk működési területének legritkább bagolyfaja. Középhegységi háborítatlan erdőkben fészkel, kóborlásai során előfordulhat az ország egyéb területein is.


FRISS HÍR
Megkaptuk a hírt, hogy sajnos a madár a szakszerű ellátás mellett sem tudott felépülni és február 9-én reggelre elpusztult.
A Fővárosi Állat- és Növénykert honlapján az alábbi közlemény jelent meg. Bővebben >>

Mint minden weboldal, a dunaipoly.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. További tudnivalókat a cookie-król adatvédelmi tájékoztatónkban talál.