Újra szárnyal

Sérült rétisas (Fotó: Hegyi Zoltán)

A Kiskunlacházán talált mérgezett rétisas felépülése után eredeti élőhelyén kapott újra szárnyra.

Természetvédelmi őrünk beszámolója.

Január 29-én, vasárnap telefonhívás érkezett a Nemzeti Park Igazgatóság ügyeleti telefonjára egy sérült ragadozó madárról, Kiskunlacháza térségében. A ragadozó madár egy idős, gyűrűzött rétisasnak bizonyult. A sasmadár erős mérgezés tüneteit mutatta (szétterjesztett szárnyak, hányás, görcsben álló karmok).  A Kiskunlacházán élő polgári természetvédelmi őrnek sikerült bejuttatnia az állatot a Fővárosi Állat és Növénykert Állatmentőhely részlegébe.

A sast itt azonnali állatorvosi ellátásban részesítették, aminek köszönhetőleg két nap alatt teljesen felgyógyult, kondícióját visszanyerte és esedékessé vált a természetbe való visszaengedése.  A visszaengedésre február 01-jén, a megtalálás közvetlen közelében került sor. (A megtalálás napján a sas párja órákat töltött a térségben, feltehetőleg a fészkük is a közelben lehet.) Az Állatkertből a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai szállították el a sast Kiskunlacházára.

Az elengedés helyszínén jelen volt a befogásban szerepet játszó polgári természetvédelmi őr, a bejelentő és annak családja. A sas gyorsan és nem az elengedési protokollnak megfelelően távozott a helyszínről. A szállító autóból való kivétel után, kivittük a faunaboxot a szántóföld szélére. Mielőtt azonban a tényleges elengedés megtörtént volna, az öreg rétisas kitört a szállító dobozból és sebesen elrepült a fák felett. Reptét sokáig követtük. 

A rétisas szabadon engedéséről Szendőfi Balázs természetfilmes készítettet egy remek felvételt:

 

Magunkban sikeres idei költést és hosszú életet kívántunk neki!

Dr. Hegyi Zoltán, természetvédelmi őr, DINPI

Mint minden weboldal, a dunaipoly.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. További tudnivalókat a cookie-król adatvédelmi tájékoztatónkban talál.