Újra diplomásan!

Pilisi len (Fotó: Zsila Sándor) + Európa Diploma logó

Meghosszabbították a Szénás-hegycsoport Európa Diplomáját.

A napokban jött a megtisztelő levél az Európa Tanácstól, hogy a Szénás-hegycsoport Európa Diplomáját meghosszabbítják újabb 10 évre.

A jeles kitüntetést az Európa Tanács 1965-ben hozta létre, kontinensünk egyedülálló természeti örökségének megóvása érdekében. A kitüntetéssel az egyes európai jelentőségű védett területek a Tanács védnöksége alá kerülnek. A Diplomát olyan védett természeti területek nyerhetik el, amelyek Európa geológiai, biológiai vagy tájképi sokféleségének megőrzése szempontjából kiemelkedően fontosak. Ezzel nemcsak az adott terület egyedülálló biológiai vagy táji értékeit ismerik el, hanem az azok megóvása érdekében végzett természetvédelmi kezelés hatékonyságát is, és mindezt  tízévente felülvizsgálják.

A Szénások először 1995-ben kapta meg a jeles kitüntetést.

Az, hogy idén a Diplomát meghosszabbították, a Pilisi Parkerdő Zrt.-vel és az érintett települések önkormányzataival (Pilisszentiván, Nagykovácsi, Piliscsaba) közös büszkeségünk.

A tavalyi ellenőrzésről korábban már hírt adtunk. Ősz óta nagy izgalommal vártuk a szakértő csoport jóváhagyását, és az újabb ajánlásaikat.

Az idei év úgy tűnik különleges lesz számunkra, hiszen, ha minden jól alakul, ősszel, a Szénás-hegycsoport Európa Diplomás Terület 25. „diplomás” születésnapját a megújult Pilisi Len Látogatóközpontban ünnepelhetjük majd.

Bővebb információk a területről ITT >>

Fotó: Zsila Sándor

Szénások Európa Diplomás Terület

A Szénások dolomit hegyeit a Budai-hegységben az 1800-as évek vége óta az egyik kiemelkedő jelentőségű hazai természeti területként tartják számon. A társulások számos bennszülött (endemikus) és maradvány (reliktum) faj élőhelyét jelentik, közülük a pilisi len (Linum dolomiticum) a világon egyedül itt él. Értékét az Európa Tanács 1995-ben Európa Diploma adományozásával ismerte el. Természetvédelmi kezelésére 2003-ban az Európai Közösség LIFE-Nature programjából nyertünk támogatást.

Tovább

Pilisi Len Látogatóközpont

A Pilisszentivánon található megújult látogatóközpontunkban interaktív természetvédelmi kiállítás mutatja be a Szénások Európa Diplomás Terület élővilágát. A bemutatóhelyen vetítőterem, kültéri foglalkoztató terület, nyári konyha és vizesblokk ad lehetőséget gyerekcsoportok élményszerű foglalkoztatására.

Tovább
További kapcsolódó helyek megjelenítése További kapcsolódó helyek elrejtése
Mint minden weboldal, a dunaipoly.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. További tudnivalókat a cookie-król adatvédelmi tájékoztatónkban talál.