Új tető élőhelykezelőink feje fölött

Magyar tarkák (Fotó: Zvara Gábor)

Legelő magyar tarkák és bivalyok istállóépülete újult meg.

Lezárult Igazgatóságunk Dabas külterületén található istállóépületének felújítása. A felújítás az „A rákosi vipera természetvédelmi helyzetének javítása a Pannon régióban (LIFE18 NAT/HU/000799)” című LIFE projekt keretében valósult meg.

A terület helyes kezelésének érdekében nélkülözhetetlen az itt élő állatállomány megfelelő tartási körülményeinek biztosítása. Ennek egyik lépéseként került sor az istállóépület tetőzetének felújítására, mivel annak leromlott állapota nem tette volna lehetővé az őshonos magyar tarka szarvasmarhák és bivalyok teleltetését.

A legeltetés 2016 óta zajlik a területen, amely igen kedvező hatással van a környező gyepekre. A szarvasmarhák és bivalyok legelésükkel nem csak a gyepek megfelelő szerkezetét tartják fent, de segítenek a kisebb cserjések felnyitásában, valamint az idegenhonos inváziós aranyvessző eltüntetésében.

Az őshonos fajokkal történő legeltetés lehetővé teszi, hogy a projekt végére a rákosi viperák számára megfelelő gyepszerkezet, és ezzel ideális élőhely alakuljon ki a területen.

A rákosi vipera természetvédelmi helyzetének javítása a Pannon régióban - LIFE HUNVIPHAB

Folyamatban

Az elnyert LIFE támogatás 2019 és 2025 között biztosítja a magyarországi rákosi vipera állomány védelmével kapcsolatos tevékenységeket. A projekt keretén belül a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME), a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság (DINPI), a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság (KNPI), a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság (FHNPI), a Fővárosi Állat- és Növénykert (FÁNK), valamint az Agrárminisztérium (AM) szakemberei dolgoznak együtt a hazai rákosi vipera állományok természetvédelmi helyzetének javítása érdekében.

Tovább
Mint minden weboldal, a dunaipoly.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. További tudnivalókat a cookie-król adatvédelmi tájékoztatónkban talál.