Új otthonra leltek a gyöngybagoly fiókák

Gyöngybaglyok a Turjánvidéken (Fotó: Ócsai Péter és Hencz Péter)

Elfoglalták a gyöngybaglyok (Tyto alba) a Turjánvidék LIFE+ pályázat keretében korábban kihelyezett oszlopládát!

Szeptember elején a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság és az MME munkatársai hat fiókát gyűrűztek meg Dabas külterületén. Bár a költési szezon csúcsa június-július hónapokra tehető, nem ritka, hogy friss foglalás, vagy másodköltés miatt akár az őszi hónapokban is repülnek ki fiókák.

A hazai állomány főleg templomokban és mezőgazdasági épületekben költ. Emiatt - a denevérekhez hasonlóan - nagyon érzékenyek a rosszul ütemezett épületfelújításokra, amelyek akár a teljes bagolycsalád pusztulását is okozhatják. Fiókanevelési időszakban az öreg madarak jellemzően egy, míg télen néhány kilométeres sugarú körön belül vadásznak, zömében rágcsálókra.

A bagolyköpetek vizsgálatával olyan ritka kisemlősfajok is kimutathatók egy területről, mint az északi pocok, vagy a magyar szöcskeegér. Ennek a fokozottan védett madárfajnak a védelme és kutatása emiatt is kiemelt természetvédelmi feladat.

A ládák legyártásában és kihelyezésében a Gyöngybagolyvédelmi Alapítvány volt segítségünkre.  

Árvay Márton (MME)

Kiemelt jelentőségű természeti értékek megőrzése a Turjánvidék Natura 2000 terület déli részén

Megvalósult

A program célja a Turjánvidék Natura 2000 terület déli részén található kiemelt jelentőségű élőhelyek és fajok védelme. A terület "zászlóshajó faja" a rákosi vipera.

Tovább
Mint minden weboldal, a dunaipoly.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. További tudnivalókat a cookie-król adatvédelmi tájékoztatónkban talál.