Tűzvész Farmos mellett

Farmosi tűz (Fotó: Nádai Zsombor)

A védett nádas nagy része és a tanösvény pallósora is elpusztult.

2019. február 28-án hatalmas területen, mintegy 220 hektáron pusztított a tűz Farmos határában. A védett és Natura 2000 védelem alatt álló Nagy-nádas szinte teljes terjedelmében a tűz martalékává vált. Bár a Hajta-mente mocsaraiban a régmúltban is előfordultak tűzesetek, a mostani aszályos időjárás és az ebből adódó alacsony vízszint nem igazán kedvez a vízi élővilág regenerálódásának.

Szerencse a szerencsétlenségben, hogy a növény- és állatfajok nagy része még nyugalmi állapotban van, így a védett értékekben bekövetkezett közvetlen pusztulás minimálisnak mondható. Sajnos nem volt ilyen szerencsés a Kékbegy tansövény pallósora, amely több helyen is lángra kapott, sőt egy ötvenméteres szakaszon teljesen meg is semmisült.

Töretlenül bízunk azonban a tavaszi esők megérkezésében és az élővilág határtalan élni akarásában. A területen zajló programjainkat sem szakítjuk meg, így folyamatosan zajlik a békamentés, illetve a 2019. március 23-ra tervezett IV. Békamentő - Gólyaváró Családi Napunk is megrendezésre kerül változatlan formában!! Szeretettel várunk Mindenkit!

Hajta Természetismereti Túra

A Tápió-Hajta Vidék Tájvédelmi Körzet természeti értékeinek bemutatására 2003-ban a ''Hajta Természetismereti Túraútvonal'' elnevezésű ösvényt alakítottuk ki, amely - Magyarországon egyedülálló módon - három természetismereti tanösvényt is magában foglal. A mintegy 8 km-es kirándulás keretében szinte minden élőhellyel megismerkedhet a látogató, amely az Alföldre jellemző.

Tovább

Tápió-Hajta Vidéke Tájvédelmi Körzet

A Pest vármegye K-i részén elhelyezkedő Tápió-vidék Magyarország egyik különleges, természeti látnivalókban még bővelkedő tája. Meredek löszdombok, sivatagot idéző homokbuckák, az Alföld ősi arculatát felidéző mocsarak várják az ide látogató vendéget. Ehhez a Tápió-mente gazdag néprajzi hagyományai és az itt élők hamisítatlan vidéki vendégszeretete párosul. A Tápió-vidék három nagy tájegység, a Duna-Tisza-köze, a Tiszántúl és az Északi-középhegység találkozásánál fekszik, ami egy változatos, ritkaságokban gazdag élővilág kialakulását tette lehetővé. E sokszínűség védelmében jött létre 1998. júniusában a Tápió-Hajta Vidéke Tájvédelmi Körzet. A tájvédelmi körzet mozaikos elrendezésű, három nagyobb és kilenc kisebb részegysége elszórtan helyezkedik el. Területe 4515 ha, amelyből 182 ha fokozott védettséget élvez, utóbbiak csak engedéllyel, szakvezető irányításával tekinthetők meg.

Tovább
További kapcsolódó helyek megjelenítése További kapcsolódó helyek elrejtése
Mint minden weboldal, a dunaipoly.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. További tudnivalókat a cookie-król adatvédelmi tájékoztatónkban talál.