Túzokvédelmi együttműködés

Túzok

Példaértékű beruházás valósult meg a túzokok védelmében.

Közel 30 km hosszú légvezeték került föld alá a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság és a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság működési területén Bugyi és Apaj térségében. Az E.ON Hungária Csoport 27,7 kilométer légvezetéket bontott el és 32,6 kilométer új, földalatti kábelt épített ki helyette. A 645 millió forintos beruházás „A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában (LIFE15/NAT/AT/000834)” projekt keretében valósult meg, a költségek 75 százalékát az Európai Unió biztosította.

A Felső-Kiskunsági szikes puszták és turjánvidék elnevezésű Különleges Madárvédelmi Terület sajátossága, hogy annak északi részén a Kiskunsági és a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóságok, mint természetvédelmi kezelők osztoznak, így a faj védelme nagyban függ e két Igazgatóság sikeres együttműködésétől.

A túzok (Otis tarda) hazánk fokozottan védett madara, ráadásul a legmagasabb, 1 000 000 Ft természetvédelmi értékű kategóriába tartozik, amelynek a hosszú távú megőrzése csak a faj védelmére irányuló konkrét intézkedésekkel lehetséges.

A felnőtt egyedek esetében az egyik leggyakoribb elhulláshoz vezető ok a légvezetékkel történő ütközés, a most befejeződött projekt keretében ennek megelőzésében történt óriási előrelépés. A légvezetékek földkábellel történő kiváltása az ütközés, mint baleseti ok megszűnésén túl, a légvezetékek túzok-élőhelyeket feldaraboló hatásait is megszűntette. Ezen kívül sok más védett és fokozottan védett madárfaj esetében az áramütések és ütközések térségi szintű visszaszorulását is eredményezte. Természetesen nem elhanyagolható a pusztát elcsúfító légvezetékek megszüntetése tájképvédelmi szempontból sem, hiszen így lett újra igazán puszta a puszta!

Az E.ON Hungária Csoport beszámolója a projekt záróeseményéről.

 

Ócsai Péter

természetvédelmi őr, Dél- és Kelet-Pest Megyei Tájegység

Mint minden weboldal, a dunaipoly.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. További tudnivalókat a cookie-król adatvédelmi tájékoztatónkban talál.