Túrázást receptre?

Zöld recept (Forrás:urbact.eu)

Igen! - Avagy a Zöld recept projekt.

Mindenki számára ismerős lehet a jó tanács: mozogjunk rendszeresen, kiránduljunk többet, menjünk friss levegőre, szép zöld környezetbe! Ugyanis mind a mozgás, mind a természet pozitív hatást gyakorol egészségünkre – hozzájárul a stressz csökkenéséhez, erősíti az immunrendszert.

Ennek tudatában csatlakozott a Hegyvidéki Önkormányzat a Zöld Környezet és Egészség  (URBACT Health&Greenspace) nemzetközi projekthez, amelynek kettős célja a zöldinfrastruktúra fejlesztése és az emberi egészség védelme. A program keretében vezették be a Zöld receptet, ami pont olyan, mint egy hagyományos recept, csak épp gyógyszer helyett mozgást ír fel az orvos. A projektben az önkormányzat mellett helyi szak- és háziorvosok, terapeuták, a kerület szociális és kulturális intézményei is részt vesznek, de a kitűzött célok megvalósítását együttműködő partnerként Igazgatóságunk, illetve a Sas-hegyi Természetvédelmi Terület és Látogatóközpont is támogatja.

A Hegyvidéki Zöld Iroda felkérésére tapasztalt környezeti nevelőként és terepi szakemberként kollégánk, Kremnicsán János is részt vesz a programban. János a programhoz való csatlakozás indokait így foglalja össze röviden:

Igazgatóságunk a kezdeményezéshez való csatlakozással szélesebb társadalmi kört ér el, még több hegyvidéki lakossal tudja megismertetni a Hegyvidék különleges természeti értékeit és a természetvédelem fontosságát. Össztársadalmi szinten pedig különösen motiváló a Zöld recept gondolatát már 15 éve gyakorlatba ültető Új-Zéland példája, ahol a kezdeményezéssel 15%-kal sikerült az állami egészségügyre nehezedő terheket csökkenteni.

A Sas-hegyi Látogatóközpont Zöld recepttel 100 Ft-os regisztrációs jeggyel látogatható, de a gyógyulni vágyók akár vezetett körtúra keretében is felfedezhetik a terület különleges élővilágát. A túra hossza: 850 méter, nehézségi foka: könnyű, időtartama legalább 1 óra.

A túrákon Zöld recepttel való részvételhez előzetes regisztráció szükséges a sashegy@dinpi.hu címen.

Nyitva tartás: 2023. 02.25-től – 2023. 12.01.-ig minden hétvégén és ünnepnap

Túra időpontok: 10:30, 12:00, 13:30, 15:00

További információk a Sas-hegyi Látogatóközpontról >>>


 

Mint minden weboldal, a dunaipoly.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. További tudnivalókat a cookie-król adatvédelmi tájékoztatónkban talál.