Tisztítsuk meg az országot!

Farmos, előtte

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium által koordinált „Tisztítsuk meg az Országot!” projekt keretében, az elmúlt hónapban Igazgatóságunk működési területének számos pontján végeztünk hulladékmentesítést.

A program célja, hogy az egész országban csökkentse az illegálisan lerakott, elhagyott hulladékok mennyiségét egyrészt hulladékmentesítéssel, másrészt a további illegális elhelyezés megakadályozásával. A négy ütemből álló projekt 2022-ig tart, melyben a következő szervezetek kaptak szerepet: MÁV Zrt., a Magyar Közút Nonprofit Zrt., az Országos Vízügyi Főigazgatóság, a települési önkormányzatok, az állami erdészeti társaságok és a nemzeti park igazgatóságok.

A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság saját vagyonkezelésű területein több helyen zajlott hulladékmentesítés. Az Igazgatóság munkatársai számos hulladék lerakást mértek fel, majd árajánlatok beszerzését követően koordinálták hulladékelszállítást és annak igazolt elhelyezését lerakókban.

A Pilis-Budapest környéki Tájegység területén a programnak köszönhetően több mint 200 köbméter hulladéktól szabadultak meg a védett természeti területek Budapesten, Törökbálinton, Esztergomban, Kesztölcön és Fóton. Ezekről a helyekről általában lakossági vegyes hulladékot, építési törmeléket, zöld hulladékot, egy-két esetben veszélyes hulladékot (pala, autógumi, festék stb.) kellett begyűjteni. A munkákat a leányvári székhelyű Sass és Társa Kft, valamint a budapesti MULTISZINT Kft. végezte. 

A Tápió-vidék 4 helyszínen tisztult meg az idei év novemberén a  projekt keretein belül. A farmosi, gombai és tápiósági védett területekről mintegy 15 köbméter szemetet szedtek össze és szállítottak el. Jellemzően az útszéli lejáratokra voltak koncentrálva a vegyes háztartási hulladékból, épület felújításból és koszos pelenkákból álló szeméthalmok. A gyep és erdő határára kihelyezett hulladékkupacok nemcsak látképileg rontották a tájvédelmi körzetet, de az elnyomott gyep helyén nagymértékű gyomosodás indult be, amely kiszorítja az érintett helyről a helyi őshonos növény és gombafajokat. Jelentős hatással van a természetbe kihelyezett zöldhulladék is környezetünkre, mivel így olyan dísznövények jutnak ki a természetes ökoszisztémába, amelyek elterjedve szintén veszélyt jelentenek az ott élő élőlényekre.

 

Az illegálisan kihelyezett hulladékban gyakran találhatók kötöző anyagok, amelyeket több alkalommal megtaláltunk a környéken költő madárfajok fészkeiben. A fészekbe hordott kötöző anyagok a fiókák testrészeire feltekeredve gyakran okoznak testi elváltozásokat és a madarak pusztulását.

Tápió-Hajta Vidéke Tájvédelmi Körzet

A Pest vármegye K-i részén elhelyezkedő Tápió-vidék Magyarország egyik különleges, természeti látnivalókban még bővelkedő tája. Meredek löszdombok, sivatagot idéző homokbuckák, az Alföld ősi arculatát felidéző mocsarak várják az ide látogató vendéget. Ehhez a Tápió-mente gazdag néprajzi hagyományai és az itt élők hamisítatlan vidéki vendégszeretete párosul. A Tápió-vidék három nagy tájegység, a Duna-Tisza-köze, a Tiszántúl és az Északi-középhegység találkozásánál fekszik, ami egy változatos, ritkaságokban gazdag élővilág kialakulását tette lehetővé. E sokszínűség védelmében jött létre 1998. júniusában a Tápió-Hajta Vidéke Tájvédelmi Körzet. A tájvédelmi körzet mozaikos elrendezésű, három nagyobb és kilenc kisebb részegysége elszórtan helyezkedik el. Területe 4515 ha, amelyből 182 ha fokozott védettséget élvez, utóbbiak csak engedéllyel, szakvezető irányításával tekinthetők meg.

Tovább
Mint minden weboldal, a dunaipoly.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. További tudnivalókat a cookie-król adatvédelmi tájékoztatónkban talál.