Tanyát avattunk

Bivalyos-tanya átadó esemény

Tanyaátadó bivalyokkal és viperákkal: május 24-én tartottuk meg a felújított „Bivalyos-tanya” átadó ünnepségét. 

A LIFE HUNVIPHAB (LUFE18 NAT/HU/000799) kódjelű rákosi vipera védelmi projekt keretében felújított tanyaépület kettős funkciót lát el. Egyrészt most már alkalmas arra, hogy gulyásszállóként üzemeljen: két fő számára alkalmas szállásként, ami már elegendő a megfelelő, szakaszos legeltetés kialakításához. Az extenzív legeltetés hatására ugyanis a terület hosszú távon alkalmassá vált a rákosi vipera számára, a gulyásszálló pedig a szakszemélyzet számára biztosít jobb munkakörülményeket. A tanya nevét a 2020-ban legeltetésbe vont bivalyokról kapta, amelyekkel sikeresen tarhatóak cserjementesen a legeltetett gyepek.

A tanyaépület másik funkciója a környezeti nevelés és a projekteredmények bemutatása. A tanya környezetében kültéri információs táblák mutatják be látványos infográfiák segítségével a rákosi vipera megjelenését és életmódját, valamint a fajvédelmi program tevékenységét.

 Információs táblák a Bivalyos-tanyánál

A tanyaátadó ünnepség az Ócsai Tájházban kezdődött, ahol a résztvevőket megismerkedtek igazgatóságunk a projekt keretében végzett környezeti nevelési munkájával. Bemutatásra került a gyerekek számára kidolgozott „A kicsi viperácska” meseösvény program, melynek során a gyerekek interaktív túra és élőszavas mese keretében tanulhatnak a fokozottan védett hüllőnkről és védelméről. A program során a jellemzően kisiskolás gyerekek egy „nemszeretem” állattól odáig jutnak, hogy ők maguk küzdenek hősiesen a kicsi viperák megmentéséért.

Mesebőrönd üregében telelő viperával

A tanyaátadó lehetőséget biztosított a viperákkal kapcsolatos kommunikációs erőfeszítések bemutatására a projekt partnerek, így a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület részéről. A kerekasztalbeszélgetést tájházi és műemlék templomi séta, majd a Bivalyos-tanya felavatása követte. Itt bemutattuk az épületet, megnéztük az információs táblákat és bejártuk a projektterületet, amely a fajvédelmi intézkedéseknek köszönhetően immáron készen áll a viperák számára.

 

A DINPI környezeti nevelési tevékenységének bemutatása

A meseösvény mellett az Ócsai Tájház más olyan programokat is kínál, amelyek fő témája a viperák védelme. Látogass el a szeptember 7-i Vipera napra, és tudj meg többet te is erről az aprócska kígyóról!

 A résztvevők a Bivalyos-tanyánál

Ócsai Tájvédelmi Körzet

Budapesttől mintegy 35 km-re, az Alföld és a Gödöllői-dombság találkozásánál helyezkedik el Ócsa község és az őt körülölelő turján-vidék, melyen 1975-ben jött létre az Ócsai Tájvédelmi Körzet 3.575 ha nagyságú területen.

Tovább

Ócsai Tájház

A vidék látnivalókban talán leggazdagabb része az Ócsai Tájvédelmi Körzet részét képező ócsai Öregfalu. A település központja máig megtartotta eredeti szerkezetét, régi stílusú házait,  több száz éves Árpád-kori templomát és élő néphagyományait. A természeti értékek mellett kultúr-, és vallástörténeti valamint néprajzi értékeket mutatunk be az idelátogatóknak. A XIII. századi román stílusú, háromhajós, kereszthajós bazilika és a XVIII. századot idéző tájházegyüttes igazi időutazásra hívja a látogatókat.

Tovább
További kapcsolódó helyek megjelenítése További kapcsolódó helyek elrejtése

A rákosi vipera természetvédelmi helyzetének javítása a Pannon régióban - LIFE HUNVIPHAB

Folyamatban

Az elnyert LIFE támogatás 2019 és 2025 között biztosítja a magyarországi rákosi vipera állomány védelmével kapcsolatos tevékenységeket. A projekt keretén belül a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME), a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság (DINPI), a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság (KNPI), a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság (FHNPI), a Fővárosi Állat- és Növénykert (FÁNK), valamint az Agrárminisztérium (AM) szakemberei dolgoznak együtt a hazai rákosi vipera állományok természetvédelmi helyzetének javítása érdekében.

Tovább
Mint minden weboldal, a dunaipoly.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. További tudnivalókat a cookie-król adatvédelmi tájékoztatónkban talál.