Szabadok maradtak a héja fiókák

Újra együtt a testvérek (Fotó: Novák Adrián)

Szabadok maradtak azok a héja fiókák, amelyeket május 9-én szedtek ki fészkükből solymászok Tahitótfalu hegyvidéki részén. 

Szabadok maradtak köszönhetően a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) kitartó munkájának, amely során figyelemmel kísérték a szombati napon tetten ért solymászt és társait. Az akcióba az NNI bevonta Igazgatóságunk Természetvédelmi Őrszolgálatát is, védett állatfaj érintettsége miatt. A tettenérést a két szervezet szakemberei közösen, az NNI irányításával végezték. A helyzet egyértelmű volt, a fiókák kiszedésére az elkövetők engedéllyel nem rendelkeztek.

A héja (Accipiter gentilis) a védett és a fokozottan védett növény- és állatfajokról, a fokozottan védett barlangok köréről, valamint az Európai Közösségben természetvédelmi szempontból jelentős növény- és állatfajok közzétételéről szóló 13/2001. (V.9.) KöM rendelet 2. számú melléklete alapján védett állatfaj, egyedeinek pénzben kifejezett természetvédelmi értéke 50 000 Ft. A faj ugyancsak nevesített a vadon élő állat- és növényfajok számára kereskedelmük szabályozása által biztosított védelemről szóló 338/97/EK tanácsi rendelet A mellékletében, ezért a Bűntető Törvénykönyvről szóló 2012. évi C. tv. 242.§ alapján természetkárosítás bűncselekménye miatt indul eljárás az ügyben.

Hazánkban a héja, valamint a vándorsólyom engedéllyel tarthatók solymászmadárnak is, azonban nem a szabadban élő és költő egyedek szaporulatából kiszedett példányok, hanem az egyedi jelöléssel ellátott fogságban kelt és tartott madarak szaporulata. A vad madarak fészekből történő kiszedése, sajnos élő gyakorlat, az állatkereskedelem jelentős üzlet. Két évvel ezelőtt kamera rögzítette a Pilisben egy vándorsólyom fészek kifosztását. De az esetek nagy részére nem derült fény.

A héja és a vándorsólyom vadon élő egyedeire azonban nem csak a solymászok vannak hatással. Veszélyes ellenségnek, „tollas kártevőknek” tartják e fajokat mind a galambászok, mind az apróvad (fácán, nyúl, fogoly) tenyészetők – tisztelet a Kivételnek. E fajok egyedeinek elpusztítása szintén bűncselekmény!

Visszakanyarodva a konkrét esetre elmondható, hogy a két kis héja fióka fészke védett természeti területen, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Visegrádi-hegységbeli területén van. Kollégáink a helyszíni intézkedést követően visszatették őket a fészekbe a harmadik testvérük mellé, melyet nem szedtek ki az elkövetők.   

 

Novák Adrián

tájegységvezető, Pilis-Budapest környéki Tájegység

 

 

Duna-Ipoly Nemzeti Park

A Duna-Ipoly Nemzeti Park területe a Pilis, a Visegrádi- és a Börzsöny hegységeket, az Ipoly-völgy Hont és Balassagyarmat közötti szakaszát és a Szentendrei-sziget egyes területeit foglalja magában. A Nemzeti Park térségének egyedi sajátosságát a három nagy tájképi egység, a folyóvölgyek, a hegységek és a síkság találkozása adja. Ebből következik a terület nagyfokú változatossága, amely egyedülálló határainkon belül.

Tovább
Mint minden weboldal, a dunaipoly.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. További tudnivalókat a cookie-król adatvédelmi tájékoztatónkban talál.