Pilisi Len díjátadó

Pilisi Len díjátadó 2024 (Fotó: Batki Dalma)

Május 10-én, a Madarak és Fák Napján került sor a kitüntetések átadására.

Pilisszentiván Önkormányzata 2021-ben alapította a díjat, mellyel a település természeti értékeinek védelmében kimagasló tevékenységet végzőket kívánja elismerni.

A pilisi len (Linum dolomiticum) a község kiemelkedő természeti értéke, a világon egyedül itt, a Budai-hegységben, a Szénások Európa Diplomás területen él. Megóvása és élőhelyének védelme mindannyiunk közös érdeke.

Idén kollégánk, Vízkert András természetvédelmi őr részesült a kitüntetésben, melyhez szívből gratulálunk!

2024-ben ismét egyik kollégánk vehette át a Pilisi Len díjat.

András már egészen kis kora óta járta a természetet, ismerte az erdőt. A madarak világát mindig ámulattal és kiemelkedő figyelemmel csodálta. Hogy még közelebb kerüljön a madarászok világához, 1975-ben gyűrűző vizsgát szerzett. Igazgatóságunkhoz 2005-ben került, mint hivatásos vadász, erdész, illetve természetvédelmi őr. Lassan 20 éve annak, hogy belecsöppent a Szénás-hegycsoport Európa Diplomás Terület életébe. A fokozottan védett területet érintő erdészeti és természetvédelmi kérdésekben mindig lehetett rá számítani. Magabiztos, gyakorlatias és türelmes hozzáállásával igyekezett mindig megtalálni a hangot az érintettekkel. Ismeretterjesztő tevékenysége, illetve a pilisi len és élőhelyének védelme érdekében tett erőfeszítései nem maradtak nyom nélkül. Amikor Karlné Menráth Rékával–az első Pilisi Len díjazottal–elkezdtek közösen dolgozni a Szénásokon, ráérzett annak az ízére, hogy milyen fontos az utánpótlás nevelése, a gyermekek szemléletformálása. Mindezt pedig páratlan pedagógiai érzékkel teszi. Számos generáció tanulhatott tőle a természet tiszteletéről, szeretetéről, az ésszerű erdő- és vadgazdálkodásról, a madarak védelméről.

Egy madarász számára nincs is jobb alkalom egy ilyen becses díj átadására, mint a Nemzetközi Madarak és Fák Napja.

Az eddigi díjazottak: Vízkert András, Karlné Menráth Réka, Mravinacné Pogonyi Zsuzsanna

Vízkert András mellett idén még egy kitüntetettel büszkélkedhet a település: Szántó András, helyi lakost is díjazták Pilisszentiván természeti értékeinek megóvásárért tett fáradozásaiért.

VÍzkert András és Szántó András az idei Pilisi Len díj kitüntetettjei.

 

Gratulálunk elismerésükhöz, sikerükhöz!

 

Budai Tájvédelmi Körzet

A Budai-hegyek fokozódó beépülése, a természetes élőhelyek egyre gyorsuló pusztulása, nemcsak az élővilágot, de a folyamatot gerjesztő lakosság testi és lelki egészségét egyaránt veszélyeztetni kezdte. Így 1978-ban létrejött, a Budai-hegység nagy részének jogi védelmét biztosító, 10528 hektár területű Budai Tájvédelmi Körzet. Igaz, a budai térségben kisebb-nagyobb területeket már a korábbi években védetté nyilvánítottak, de a terület átfogó védelme csak ekkor valósult meg.

Tovább

Szénások Európa Diplomás Terület

A Szénások dolomit hegyeit a Budai-hegységben az 1800-as évek vége óta az egyik kiemelkedő jelentőségű hazai természeti területként tartják számon. A társulások számos bennszülött (endemikus) és maradvány (reliktum) faj élőhelyét jelentik, közülük a pilisi len (Linum dolomiticum) a világon egyedül itt él. Értékét az Európa Tanács 1995-ben Európa Diploma adományozásával ismerte el. Természetvédelmi kezelésére 2003-ban az Európai Közösség LIFE-Nature programjából nyertünk támogatást.

Tovább

Pilisi Len Látogatóközpont

A Pilisszentivánon található megújult látogatóközpontunkban interaktív természetvédelmi kiállítás mutatja be a Szénások Európa Diplomás Terület élővilágát. A bemutatóhelyen vetítőterem, kültéri foglalkoztató terület, nyári konyha és vizesblokk ad lehetőséget gyerekcsoportok élményszerű foglalkoztatására.

Tovább
További kapcsolódó helyek megjelenítése További kapcsolódó helyek elrejtése
Mint minden weboldal, a dunaipoly.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. További tudnivalókat a cookie-król adatvédelmi tájékoztatónkban talál.