Orvvadászok kerültek kézre a Duna partján

A teríték

A Natura 2000 hálózathoz tartozó védett folyószakaszon tiltott eszköz segítségével ejtették el a vízivadakat.

Január utolsó hétvégéjén a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság őrszolgálatának munkatársai bejelentés nélküli ellenőrzést tartottak a Csepel-szigeten, egy Duna-menti vadásztársaság működési területén. Ezen folyó menti társaságok január végéig szervezik az egyéni és társas vízivad vadászatokat, melyekre gyakran külföldi vendégvadászokat is meghívnak. Előre telepített leskunyhók állnak a Duna partján és a kacsavadászok ezekben megbújva várják a szerencsét a feléjük repülő szárnyasok képében.

Az ellenőrzésünk során olasz vendégvadászokat találtunk akció közben. Négyen két leskunyhóból vadásztak, a társaság hivatásos vadásza pedig a vízen motorcsónakkal segítette őket, összeszedve a vízbe hulló terítéket. Odaérkezésünkkor lőtték le a 33. tőkésrécét. A vadászati törvény meghatározza a naponta fejenként lőhető vad mennyiségét, 5 vadász esetén ez 40 récét jelent egy nap. A vadászok kacsa hívó magnót, elektronikusan működő akusztikai eszközt használtak a sikerük növeléséhez. A vadászat elején a tőkésrécék között két nyári lúd is esett. A hívó magnó használata a vadászati törvény szerint a vadászat rendjének megsértését jelenti. A nyári ludak vadászati szezonja pedig december 31-éig tart, így a szezonon kívüli lelövésük orvvadászatnak minősül. Az ellenőrzés folytatásához rendőrségi segítséget kértünk, így a vadászat résztvevőinek kihallgatása a helyi rendőrkapitányságon folytatódott. A hívó magnó használata miatt közigazgatási feljelentést tett Igazgatóságunk a Vadászati Hatóság felé. A magnót a rendőrség lefoglalta. A ludakat lelövő vadász ellen pedig rendőrségi eljárás indult, bűncselekmény elkövetésének gyanúja miatt.

A vadászati törvény és az etikai szabályok betartása és megkövetelése nemcsak egy jogkövető vadásztársadalom alapkövetelménye, de esélyt ad lőhető vadfajainknak, segíti hosszú távú megőrzésüket. Felelős vadgazdálkodás, amely nem kizsigereli, eltünteti vadállományunkat csak szabályaink betartásával képzelhető el.

Hegyi Zoltán
természetvédelmi őrkerület-vezető
Mint minden weboldal, a dunaipoly.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. További tudnivalókat a cookie-król adatvédelmi tájékoztatónkban talál.