Országszerte erdőket telepít a MOME

Börzsöny

Egyedülálló, országos erdőtelepítő akciót indít a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME). Az intézmény három nemzeti parkkal - a Balaton-felvidéki, a Duna-Dráva és a Duna-Ipoly Nemzeti Parkkal - összefogva Magyarország három pontján, közel félszáz hektáron hoz létre új erdőket, amelyek felcseperedve lehetővé teszik az egyetem károsanyag kibocsátásának semlegesítését. A program a képzésbe is beépül, az akcióban az egyetem dolgozói és hallgatói is szerepet vállalhatnak.

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetemért Alapítvány idén tavasszal jelentette be, hogy 2030-ra a MOME lesz Magyarország első karbonsemleges egyeteme. A MOME ZERO program keretében jelentősen növelik az energiahatékonyságot, megszüntetik az élelmiszerpazarlást és bevezetik a papírmentes adminisztrációt is. Az új bejelentés lényege, hogy az ezek után fennmaradó károsanyag kibocsátást is kompenzálják, méghozzá saját telepítésű erdők segítségével.

"A klímaváltozás Magyarország jövőjére is döntő hatást gyakorol. Ezt a folyamatot a következő generációnak értenie és értelmeznie is tudni kell, egyúttal képessé kell válnia arra, hogy tegyen az országunk élhetőségének megőrzéséért. Erről a felelősségről szól a MOME akciója, ami egyedülálló vállalás a hazai felsőoktatási intézmények között. Bízunk benne, hogy sokan fogják követni a példánkat” - fogalmazott Böszörményi-Nagy Gergely, a program ötletgazdája és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemért Alapítvány elnöke.

A MOME és fenntartója három magyar nemzeti parkkal, a Balaton-felvidéki, a Duna-Dráva és a Duna-Ipoly Nemzeti Parkkal jelentett be stratégiai megállapodást, amelynek értelmében három helyszínen, összesen mintegy félszáz hektáron hoznak létre új erdőket. A telepítéseket és az új erdők hosszú távú gondozását a MOME dolgozói és hallgatói erdész, ökológus és természetvédelmi szakemberek bevonásával, közösen végzik majd. A fenntarthatósággal kapcsolatos közvetlen tudásátadás ezáltal a MOME képzésébe is szervesen beépül.

Az ünnepélyes bejelentésen és aláíráson részt vett Böszörményi-Nagy Gergely, a MOME Alapítvány elnöke, Fülöp József, a MOME rektora, Kun Zsuzsanna, a MOME vezérigazgatója, Puskás Zoltán, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park igazgatója, Závoczky Szabolcs, a Duna-Dráva Nemzeti Park igazgatója és Füri András, a Duna-Ipoly Nemzeti Park igazgatója.

További részletek: https://mome.hu/hu/zero

Mint minden weboldal, a dunaipoly.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. További tudnivalókat a cookie-król adatvédelmi tájékoztatónkban talál.