Örs, a kígyászölyv

A jelölést követően

Megkezdte vándorlását Örs, a fiatal kígyászölyv.

A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság, a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság és az MME Kígyászölyv Munkacsoport munkatársai idén júliusban helyeztek jeladót a fokozottan védett madárfaj fiókájára, amely végül meglepően későn, október 1-jén kelt útra Afrikába. A következő hetekben feltehetően a kelet-európai régióban jelölt fajtársaihoz hasonlóan a Boszporusz - Szuez útvonalon fog haladni és remélhetőleg sértetlenül éri el a Száhel-övezetet.

Magyarországon kevesebb, mint 50 pár költ a ritka madárfajból. A főleg erdei és feketefenyőre épített fészekben egyetlen fiókát nevelnek. Táplálékukat zömében kígyók és gyíkok alkotják.

A Turjánvidék LIFE+ projekt által támogatott GPS-GSM jeladó segítségével nyomon követhető a vándorlás útvonala, illetve pontosabb képet kaphatunk faj táplálkozási szokásairól. Ezek az adatok hosszú távon elősegítik a madárfaj védelmét és fény derülhet eddig ismeretlen veszélyeztető tényezőkre is.

A madár vonulása az alábbi oldalon követhető nyomon.

Árvay Márton
Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság

Kiemelt jelentőségű természeti értékek megőrzése a Turjánvidék Natura 2000 terület déli részén

Megvalósult

A program célja a Turjánvidék Natura 2000 terület déli részén található kiemelt jelentőségű élőhelyek és fajok védelme. A terület "zászlóshajó faja" a rákosi vipera.

Tovább
Mint minden weboldal, a dunaipoly.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. További tudnivalókat a cookie-król adatvédelmi tájékoztatónkban talál.