Örömhírek Dinnyésről

Szalakóta jeladóval

Jeladó került az első dunántúli szalakótára, ráadásul újra költ a batla a területen!

10 év után újra költ Dinnyésen a fokozottan védett batla. Az éppen ott zajló madarász tábor tagjai akkor találtak rá a fiókákra, amikor a gémtelepre mentek be fiókát gyűrűzni. A nádasban rejtőző két fiatal batla közül az egyiket Koleszár Sándor találta meg, majd Bátky Gellért gyűrűzte meg. Az esemény ritkaságszámba megy, hiszen hazánkban eddig alig több, mint 20 példányt gyűrűztek korábban!

A Dinnyési-fertőnél jeladó került az első dunántúli szalakótára. A  2 éves tojó madarat Soltszentimrén fiókaként jelölte Sápi Tamás, Dinnyésen pedig 4 fiókáját július közepén repíti ki egy Dömsödről származó, 2012-ben Sarlós Dávid által gyűrűzött hímmel. A Magyarországon fokozottan védett európai szalakóta általában április végén érkezik vissza a hazánkba afrikai telelőhelyéről és laza csapatokba verődve szeptember elején vonul el. A jeladós anyamadár az Éganya nevet kapta.


Dinnyési-fertő

A Dinnyési-fertő nem is olyan régen még a Velencei-tó szerves része volt, ma is jóformán csak a balatoni vasútvonal és az országút választja el a tó délnyugati részeitől. Védett, biztonságos vizein, nádasaiban számtalan madár talál ideális fészkelő és táplálkozóhelyet.

Tovább
Mint minden weboldal, a dunaipoly.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. További tudnivalókat a cookie-król adatvédelmi tájékoztatónkban talál.