Online vetélkedő - Vértesi Natúrpark

Pro Vértes

A Pro Vértes Alapítvány egy kis kutatásra szólít fel minden játékos kedvű jelentkezőt.

Mi is az a natúrpark?

A natúrpark Magyarországon a nemzeti park, a tájvédelmi körzet és a természetvédelmi terület mellett a természeti és kultúrtörténeti értékek megőrzésének negyedik szervezeti formája. A natúrpark egy olyan nagyobb kiterjedésű terület, amely természeti, tájképi, és kultúrtörténeti értékekben gazdag, és lehetővé teszi a természetben történő aktív kikapcsolódást, felüdülést, gyógyulást, fenntartható turizmust, valamint foglalkozik természetvédelmi oktatással, neveléssel és ismeretterjesztéssel, továbbá természetkímélő gazdálkodást valósít meg.

Magyarországon eddig 9 natúrparkot jegyeztek be, de lehet, hogy Ti még egyikről sem hallottatok. Itt az ideje, hogy megismerkedjetek velük: Vértesi Natúrpark, Írottkő Natúrpark, Sokoró - Pannontáj Natúrpark, Cserhát Natúrpark, Szatmár-Beregi Natúrpark, Hét Patak Gyöngye Natúrpark, Gerecse Natúrpark, Koppányvölgy Natúrpark, Kőrösök Völgye Natúrpark

Hivatalosan, Magyarországon a Vértesi Natúrpark volt az első! Ennek megalapítását a Pro Vértes kezdeményezte, a Vértesben és környékén elterülő településekkel együtt 2005. október 27-én hozta létre. A Dunántúli-középhegységben található, magában foglalja szinte az egész Vértest és a Zámolyi-medence nagy részét. Egyedisége, hogy minden magyar tájból felmutat egy részletet, így tökéletes helyszínt biztosít a kirándulás szerelmeseinek.

Miről is van szó?

Ahhoz, hogy részt vehessetek az országos döntőn, 3 fős csapatot kell alkotnotok, és sikeresen teljesítenetek kell a mi 3 fordulós online versenyünket, melynek fő témája minden, ami a Vértesi Natúrpark, de találkozhattok benne más natúrparkokra vonatkozó kérdéssekkel is. A feladatlapot elérhetitek a honlapunkon, a www.provertes.hu-n vagy a www.vertesinaturpark.hu–n és a facebookon (Pro Vértes, Vértesi Natúrpark) is. Nincs más teendőtök, mint hogy böngésszétek az oldalainkat, mert ott megtaláltok minden segítséget a feladatok sikeres megoldásához!

Az első forduló feladatlapját 2017. február 3-ig kell eljuttatni a csapattagok nevével, adataival és elérhetőségeivel együtt a provertes@provertes.hu e-mail címre vagy postán az alábbi címre:

Pro Vértes Nonprofit
8083 Csákvár
Kenderesi u. Geszner-ház

A feladatlapot itt tölthetitek le!

FELADATLAP (pdf)

FELADATLAP (word)

Jó felkészülést mindenkinek!

Forrás: www,provertes.hu

Vértesi Tájvédelmi Körzet

Az Országos Környezet- és Természetvédelmi Hivatal 1976-ban hozta létre a Vértesi Tájvédelmi Körzetet, mely a hegységből 15.000 hektár nagyságú területet foglal magában. A tájvédelmi körzet megalapításának célja az volt, hogy a Tatabánya, Székesfehérvár, Mór által meghatározott, erősen iparosodott környezetben megőrizze és az utókornak átadható állapotban tartsa a Vértesben és környékén található természeti örökséget.
Mik ennek az örökségnek a jellegzetességei? Mindenek előtt az a biológiai sokféleség, a természetnek az a gazdagsága, mely a kedvező környezeti adottságok következtében ezen a viszonylag kis területen kialakult. Ez a nagyfokú változatosság megnyilvánul a földtani felépítésben, a domborzati és kitettségi viszonyokban, valamint a növény- és állatvilág változatosságában is.

Tovább
Mint minden weboldal, a dunaipoly.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. További tudnivalókat a cookie-król adatvédelmi tájékoztatónkban talál.