Önkéntes nap Szigetmonostoron

Önkéntes nap Szigetmonostoron

Október 14-én az Újbudai József Attila Gimnázium tanulói jöttek hozzánk önkéntes munkára. A Szentendrei-szigeten, Szigetmonostortól délre található a Szigeti homokok Natura 2000 területhez tartozó Felső-hegyköz területén zajlott a természetvédelmi munka.

A területen a VEKOP-4.2.1-15-2016-00005 „Pannon homoki élőhelyek fejlesztése” pályázat keretében jelentős élőhely-rekonstrukciós munkálatok zajlanak. Ezek célja a mára erősen megfogyatkozott Pannon homoki gyepek és Euro-szibériai erdőssztyepptölgyesek állapotának javítása és kiterjedésének növelése. A lelkes diákcsapat ebben volt a nemzeti park munkatársainak segítségére.

A területen az erdőbelsőkben kis méretű, de hosszabb távon bolygatatlan, így természetközelinek tekinthető gyepmaradványok találhatók, melyeket a fásszárú özönnövények, illetve az őshonos cserjefajok intenzív térfoglalása veszélyeztet. Az önkéntes munka keretében két ilyen gyep összenyitását kezdtük meg. A diákok az előzőleg kivágott cserjéket, illetve özönnövényeket (galagonya, akác, bálványfa, nyugati ostorfa) hordták le az értékes gyepekről, teret nyitva az azokat alkotó fajok ismételt terjeszkedésének.

A nap során az érdeklődő diákok megismerkedhettek két fokozottan védett növényfajjal, az éppen virágzó homoki kikericcsel és egy ugyancsak ritka nyitvatermővel, a csikófarkkal.

Az elhivatott csapat jelentős területet tisztított meg a nem kívánatos özönfajoktól. Ezúton is köszönjük munkájukat!

Schneider Zoltán
projektmenedzser 

Az önkéntes nap a VEKOP-4.2.1-15-2016-00005 „Pannon homoki élőhelyek fejlesztése” pályázat keretében valósult meg.

VEKOP- 4.2.1-15-2016-00005 Pannon homoki élőhelyek fejlesztése

Folyamatban

A projekt elsődleges célja a mára erősen megfogyatkozott Pannon homoki gyepek és Euro-szibériai erdőssztyepptölgyesek állapotának javítása és kiterjedésének növelése.

Tovább
Mint minden weboldal, a dunaipoly.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. További tudnivalókat a cookie-król adatvédelmi tájékoztatónkban talál.