Olajszennyezés Szigetszentmiklóson

Olajszennyezés a parti nádasban (Fotó: Kazi Róbert)

Több száz négyzetméter védett tőzegpáfrányos élőhely semmisült meg, valamint számos védett állatfaj egyede került közvetlen veszélybe a december közepén történt természetkárosítás következtében.

2020. december 12-én, telefonos lakossági bejelentés érkezett a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóságra (KDVVIZIG) arról, hogy Szigetszentmiklóson, a Tebe utca és Rév sor kereszteződésénél lévő csapadékvíz-csatorna kifolyónál és a nádasban olajszennyeződés nyomai látszanak. Az önkormányzati kezelésben lévő csatorna a Ráckevei (Soroksári)-Duna-ágba (RSD) torkollik. A bejelentést követően a KDVVIZIG munkatársai helyszíni szemlét tartottak és megállapították, hogy a torkolatnál nagy mennyiségű, sötét színű, sűrű szénhidrogén-származék található, amely a csatorna teljes hosszában, továbbá az RSD parti sávjának növényzetén is jelen van, körülbelül 2000 négyzetméteres kiterjedésben, változó, 2-5 cm vastagságban. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) még aznap elrendelte a III. fokú vízminőség-védelmi készültséget, a szakemberek azóta is megfeszített tempóban végzik a terület kármentesítését. (A kármentesítéssel kapcsolatos információkról ITT olvashat bővebben)

Igazgatóságunkat másnap értesítették a történtekről és december 14-e óta napi szinten veszünk részt a helyszíni munkákban. A Természetvédelmi Őrszolgálat érintett tagjai a helyszíni jelenlét mellett folyamatosan egyeztetnek a kármentesítési munkákat végző szakemberekkel. Az érintett területen és környezetében fellelhető védett fajok felmérése mellett az előkerülő és még életben lévő állatok szakszerű mentését is végzik.

Az érintett területen és környékén vízparti tőzeges nádas élőhely található, melyen több száz négyzetméter tőzegpáfrányos, illetve bokorfüzes folt volt található. Az ehhez hasonló élőhelyeken a a védett tőzegpáfrány mellett számos egyéb védett faj előfordul, mint pl. a kúszó (lápi) csalán, mocsári teknős, vízi- kockás- és rézsikló, zöld gyík, szivárványos ökle, réti csík, vidra vagy a jégmadár. A munkák során a helyszínen megtalált (telelésből felébredt) mocsári teknős egyedeket kollégáink a Fővárosi Állat- és Növénykert Természetvédelmi mentőhelyére szállították. A nem telelő, jelenleg is aktív fajok időben el tudtak menekülni a területről. Ami az iszapban elvermelt, telelő állatokat illeti, a kármentesítés során elpusztult kétéltűek, hüllők és halak eddig nem kerültek elő, igaz azok megtalálása – a sűrű, olajjal szennyezett iszapban – szinte lehetetlen.

A szennyezett terület a Ráckevei Duna-ág nevű Natura 2000 terület, egyben a természetvédelmi törvény által védett ún. ex lege lápterület része. A Ráckevei (Soroksári)-Duna-ágon több ilyen láp található – közülük a Ráckevei Duna-ág hókonyai-1 láp érintett. A nagy kiterjedésű, nyílt vízfelületekkel szabdalt, mintegy 236 hektár nagyságú területen mintegy 69 hektárnyi tőzegpáfrányos élőhelyet tartunk számon. Az olajszennyezés és az azt követő kármentesítés ebből érintett nagyjából 2000 négyzetméternyi területet – a korábbi vegetáció itt gyakorlatilag elpusztult.

A napokban megtörténik az elsődleges kárelhárítási munkák befejezése, azonban ez még közel sem jelenti a feladatok végét. A szennyezés előtti állapot eléréséhez élőhely-rehabilitációra lesz szükség, amely évekig is eltarthat. A nádas viszonylag rövid időn belül képes újra benőni a területet, azonban a tőzegpáfrányos élőhelyfoltok visszatelepedését segíteni kell, valamint folymatosan figyelemmel kell kísérni az esetleges invazív fajok megtelepedését.

A kárelhárítási munkákban az OVF és a KDVVIZIG mellett az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság (Győr) és a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Szolnok) munkatársai is részt vesznek – ezúton is köszönjük tiszteletreméltó helytállásukat! Köszönjük továbbá a gyors segítséget a Fővárosi Állat- és Növénykert Természetvédelmi mentőhelyének és a Ráckevei Dunaági Horgász Szövetség szakembereinek. Közülük is kiemelten Pfeifer Rikárd halőrzési ágazatvezetőnek és polgári természetőrnek, aki a napi jelenléte mellett elsőként ajánlott fel 500 000 Ft nyomravezetői díjat (ez az összeg azóta a lakossági és céges felajánlásoknak köszönhetően többszörösére nőtt), továbbá szervezi az ott dolgozók napi ellátását meleg étellel és itallal.

Mint minden weboldal, a dunaipoly.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. További tudnivalókat a cookie-król adatvédelmi tájékoztatónkban talál.