Nem kerül a kocsonyába

Disznófülgomba (Fotó: Szűcs Béla)

Az Év Gombája a disznófülgomba.

Zápfog vagy pörgettyű alakú gomba, melynek színe ibolyás, ami később okkersárgára vált. 2-6 cm magasra nő, szélessége 4-10 cm között változik. Termőrétege lilás, gyűrött, húsa pedig fehér, vastag és puha, márványosan zónázott. Jellegzetes alakja és színe miatt nehéz összekeverni más gombával, esetleg az idősebb, okkersárga példányok okozhatnak fejtörést, melyek hasonlíthatnak a sötétedőhúsú rókagombára.

Ehető gomba, íze enyhe, idősebb gomba esetén kesernyés, szaga nem jellegzetes.

Európában, Észak-Amerikában és Észak-Ázsiában ismert. Kontinensünk montán régióiban él, azonban gyakorinak nem mondható, sőt, egyes területeken kimondottan ritka. Jellemzően meszes alapkőzeten fordul elő, kedveli a luc-, jegenye-és bükkerdőket. Érdekes azonban, hogy hazánkban erősen savanyú talajú bükkösökben él, innen ismerjük adatait. Különleges színe, feltűnő megjelenése miatt hamar felkelti az emberek figyelmét. Emellett az erdei élőhelyek degradációja, csökkenése, valamint a klímaváltozás is negatív hatással van a faj fennmaradására. Hazánkban 2005 óta védett, természetvédelmi értéke 10 000 forint.

 

Forrás: A magyar állami természetvédelem hivatalos honlapja

Fotó: Szűcs Béla (MIGE)

Mint minden weboldal, a dunaipoly.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. További tudnivalókat a cookie-król adatvédelmi tájékoztatónkban talál.