Nagymértékű madármérgezés Tura és Galgahévíz környékén

Helyszínelés

Az elmúlt hetekben rendkívül szomorú események történtek Tura és Galgahévíz települések közelében, amelyek előtt Igazgatóságunk munkatársai, civil szervezetek és minden madárbarát értetlenül áll. Az MME méreg- és tetemkereső kutyás egysége, a DINPI természetvédelmi őrszolgálata önkéntesek segítségével nagy mennyiségben talált mérgezett csalétket és elpusztult ragadozómadár tetemet. A szándékos és súlyos bűncselekményt elkövetők felkutatása jelenleg is zajlik, hiszen ezzel a tevékenységgel többszörös bűncselekményt valósítottak meg: állatkínzás, méreggel való visszaélés, természetkárosítás,valamint orvvadászat tényállásai valósultak meg.

Az elmúlt évek egyik legsúlyosabb ragadozómadár-mérgezéses bűncselekménye okán munkatársaink a társszervekkel és civil segítőkkel közösen 2021. augusztus 9. óta dolgoznak a mérgezési területek lehatárolásán, a kihelyezett mérgezett csalétkek, és a fellelt tetemek összegyűjtésén. Szeptember közepéig három fokozottan védett, 89 védett és 15 nem védett állat tetemét, valamint 132 mérgezett csalétket sikerült megtalálni. A mérgezésben fokozottan védett fajok is érintettek: két barna kánya és egy rétisas is van az elhullott madarak között. A természetvédelmi kár mintegy 6,5 millió forint – nem számítva a felderítésben és mentésben részt vevő természetvédelmi őrök és szakemberek, kutyás egységek, rendőrök és civilek munkáját.

 

Három mérgezett, de még nem elpusztult állatot szerencsére sikerült legalább megmenteni: egy fokozottan védett hamvas rétihéját, egy védett barna rétihéját és egy kutyát. A kézrekerült rétihéják a jászberényi Sasközpontban kaptak szakszerű ellátást, majd néhány napos lábadozást követően a saját szárnyukon távoztak.

Különösen szomorú, hogy ebben az évben ez már a 4. ismert tömeges madármérgezés Igazgatóságunk működési területén:

  • Februárban Mányban találtak egy mérgezéses tüneteket mutató parlagi sas tetemet, amit egy holló és egy egerészölyv tetemének előkerülése követett, majd miután méregkereső kutyával is ellenőrizték a területet, további tetemek kerültek elő.
  • Március közepén Kisbér Hánta településrészén került elő mérgezett egerészölyv és holló tetem, de a következő két hét bejárásai, ill. keresőkutya bevetése során végül közel félszáz tetemre bukkantunk, ebből 2 fokozottan védett és 41 védett állat maradványa volt.
  • Április második felében Tápiószecsőn került elő 72 védett és nem védett állatfaj teteme. Ebben az esetben jellemzően mérgezett tojások szolgáltak csalétekül.

Mindhárom esetben laborvizsgálatokkal igazolták, hogy az erősen mérgező hatású, madarakra, emlősökre – így emberre is – rendkívül veszélyes karbofurán okozta a mérgezéseket, mely szer használatát 2008-ban betiltották hazánkban. Jelenleg a birtokban tartása is megvalósítja a méreggel való visszaélés bűncselekményét.

 

Felhívjuk a lakosság figyelmét, hogy Tura és Galgahévíz külterületein a kutyasétáltatást csak a hatályos jogszabályok betartásával végezzék. Egyúttal kérjük, a kirándulások, külterületi munkavégzés során talált mérgezésgyanús elhullásokat Igazgatóságunk felé jelezzék a nemetha[kukac]dinpi.hu vagy a 30/2368351 elérhetőségeken.

 

A mérgezett tetemekhez, csalétkekhez semmiképpen ne nyúljanak!

Mint minden weboldal, a dunaipoly.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. További tudnivalókat a cookie-król adatvédelmi tájékoztatónkban talál.