Műfészkek telepítése az érdi fecskék számára

Műfészkek telepítése Érden (Fotó: Petró Krisztina)

Lakossági segítséggel kerültek fel a tönkrement sárfészkek helyett. Petró Krisztina írása.

Tavasszal, a lakosság segítségével, a lakótelepen és a lakóházakon található fecskefészkeket láttuk el fecskepelenkával és megfigyeltük nem sérültek-e, és a költéshez használt fészkek hány százaléka lakott. Azt kellett tapasztalnunk, hogy a fecskepopuláció szépen költ, de a meglévő fészkek egy része mindig üresen marad évek óta. Vannak sérült fészkek is, régen rakott fészkek, de ezeket nem tatarozzák és nem költenek már bennük.

Most kell megragadni a lehetőséget arra, hogy megpróbáljuk a fecskéket rászoktatni a műfészkek „látványára” és arra is, hogy megszokják és fészkeljenek bennük. Nem törik szét, nem esik le, nem válik le az alja, sajnos sokszor fiókával együtt. Mindenféleképpen hasznosabb, ha arra gondolunk, hogy ezeket a fészkeket, tavasszal, amikor fáradtan megérkeznek a kis lakosok, már nem kell tatarozni. Sőt az sem probléma, ha nem található sárgyűjtőhely a közelben.

Idő kell ahhoz, hogy megszokják a madarak és az emberek is. Arra gondoltam, hogy a közintézmények azok a helyek, ahol a fecskék nagyobb kolóniában fészkelhetnének, a közterületen mindenki láthatja őket, nyomon követhetik életüket azok is, akik nem olyan helyen laknak, amit a fecskék kedvelnek.

Felmérve Érd „fecskés” részeit, hét olyan pontot találtam, ahol voltlak, vannak fészkek, laknak, fészkelnek vagy fészkelni próbálnak rendszeresen. A fészkek műfészkekre való fokozatos és lassú cseréjéhez, ha intézmények segítségével kezdjük, remélhetőleg hamarosan a lakosság is kedvet kap, főleg ha látja a sikert.

Az érdi Kincses Óvoda Kutyavári tagóvodája, Zöld óvoda. Az elsők közt volt, akik jelentkeztek fészkekért. Nagyon jó tanulási lehetőség a gyerekeknek az, amikor egészen közelről, saját óvodájuk ereszén figyelhetik meg a kis madarak életét. Van sok etető és odú is ebben a nagyon szép óvodakertben, ami tele van fákkal. Nehéz volt a hely megtalálása, de egy kis fantáziával még ahol nincs hagyományos eresz, ott is lehet fészket felszerelni.

A második intézmény az érdi Bolyai János Általános Iskola volt. Ez egy Öko-Iskola. Nekik szintén fontos volt a madárvédelem, ezen belül is a fecskék, hiszen a lakótelep szomszédságában helyezkedik el az iskola, ahol tudvalevő, hogy sok a fecske. Az udvar nyitott, a madarak be repülése biztosított, és készítenek egy homokozóhoz hasonló,földes területet, ahol a gyerekek, sarat fognak biztosítani a tavaszi időben. Így itt is megvalósul az, hogy közelebb kerüljenek a „sárfelelősök” és az összes tanuló a költőhelyhez.

Az érdi Szepes Gyula Művelődési Központ szintén nagy örömmel csatlakozott a telepítéshez. Itt régebben voltak fészkek, hiszen szintén a lakótelep mellett található az épület. Azonban ezek a fészkek megsérültek. Most elhagyatottan áll az eresz alján lévő egyetlen megmaradt fecske lakás. Úgy reméljük, hogy rövidesen megtalálják a „lakóhelyük pótlását” és beköltöznek. A Művelődési ház nyolc fészekkel járult hozzá a programhoz. Ezen kívül gyakori madárfotó kiállítással és természettel kapcsolatos programokkal is jó példával járnak elől a környezettudatos nevelésben.

Vannak épületek, amelyek az érdi Önkormányzat felügyelete alatt állnak, vagy önkormányzati tulajdonban vannak. Ezen épületekre történő műfészek felhelyezés engedélyeztetése folyamatban van. Még egy iskolát és egy óvodát szeretnék bevonni a programba, ha együtt működnek, akkor az érdi hét fecske-telepen (Érd-Parkváros, Érd-liget, Érd-Óváros,Érd-centrum,Érd-Tárnoki út,Érd-Kutyavári út,Érd- Benta-major) található lesz műfészek is a nagyobb kolóniák számára.  

Tavasszal pedig megindulhat a megfigyelése annak, hogy mennyire alkalmazkodnak az új lehetőségekhez. Ez év végén, talán a túl meleg és hosszú nyárnak köszönhetően, volt egy mentés is. A Tárnoki úti fészektelep, amely 21 fészekből áll, még augusztus vége felé is nevelt kis fecske fiókákat. Egy fészekből két kismadár kiesett. Egyet sajnos elütött egy autó. A másik viszont a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság gondozásába került. Sajnos visszahelyezni nem lehetett.

Végül is az érdiek tényleg szerencsésnek mondhatják magukat. Csak vigyáznunk kell erre a törékeny egyensúlyra, ami a fecskék és a modern, gépesített világunk között húzódik.  

Ha a gyermekeket megtanítjuk arra, hogy kíméletesen is lehet a természetben élni, úgy hogy azt ne pusztítsuk, ne zsákmányoljuk ki és főleg szándékosan ne tegyünk kárt benne, akkor modern világunk is bele fog tudni simulni a természeti környezetbe, vagy éppen fordítva. Az állatok és a növények megtalálhatják a helyüket városainkban, hiszen ők is tudnak és akarnak is alkalmazkodni  hozzánk.

Csak időt kell hagyni nekik. És persze életteret.

Petró Krisztina
Mint minden weboldal, a dunaipoly.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. További tudnivalókat a cookie-król adatvédelmi tájékoztatónkban talál.